Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Українські митці та винахідники представили свої роботи на Dutch Design Week

25 листопада 2019, 10:30
584
0
Реклама

Хутро з коріння та коноплі, папір з листя, меблі з чорнозему та горілка з Чорнобильської зони - сміливі та інноваційні еко-дизайн проекти були представлені українськими авторами на Dutch Design Week.

З 20 по 27 жовтня 2019 у м. Ейндховен пройшла щорічна міжнародна виставка - голландський дизайнерський фестиваль (англ. Dutch Design week (DDW), що збирає митців та творців з усього світу. Найбільша подія дизайну в Північній Європі представляє роботи та ідеї понад 2600 дизайнерів та збирає більше, ніж 350 000 відвідувачів з різних країн світу. Більш ніж на 110 локаціях по всьому місту Ейнховен були встановлені стенди, проходили лекції, відбувалися конкурси та церемонії нагородження. Слід зазначити, що хоча під час заходу пропонуються всі дисципліни та аспекти дизайну, акцент робиться на експериментах, інноваціях та перехресних заходах. Особлива увага щороку приділяється інноваційним та технологічним роботам, а також підтримці творчого розвитку юних талантів. У цьому році DDW зосереджувався на проектуванні майбутніх інноваційних технологій та створенні дизайну нашого майбутнього: екобудинків, доріг, міст та нових типів екоматеріалів тощо.

EEN-Ukraine (Europe Enterprise Network - Мережа Європейських Підприємств) в рамках Європейського тижня підприємництва вже третій рік поспіль підтримує участь українських дизайнерів у фестивалі. За підтримки консорціуму EEN-Ukraine разом із Міністерством закордонних справ України та платформи Prostir86 було організовано український національний стенд для українських дизайнерів, які пройшли відбір та представили свою різнопланову дизайнерську продукцію, але з огляду задуму організаторів усю продукцію/технології можна було об'єднати питанням: «А що у Вас є для порятунку світу?». Координатор консорціуму EEN-Ukraine пані Олена Фесенко, коментує: "Наш консорціум здійснює інформативно-просвітницьку кампанію щодо пошуку міжнародних партнерів та виходу на Європейський ринок для представників малого і середнього бізнесу та інноваційних організацій. Зокрема, надання допомоги новаторам, науковцям та розробникам знайти бізнес підтримку своїх проектів. А представлені на цій виставці проекти є не лише арт-об'єктами, це - результат кропіткої інтелектуальної праці зі своїми науковими відкриттями". Знаковим є те, що ця подія є однією з тих, що відкриває Тиждень підприємництва в Україні, який триватиме з середини жовтня до середини грудня 2019 року.

Кураторки національного відбору дизайнерів та концепції стенду українських дизайнерів Ольга Богданова (з платформи Prostir86) та Олена Оранська (від фундації Art-East-Art-West) вже багато років вкладають чималі зусилля для створення концепції промоушену українських творців на міжнародній арені. Цього року концепція наповнена глобальними викликами, що стоять перед людством, а у цих дизайнерських продуктах українські дизайнери знаходять нетипові рішення та створюють продукт із доданою інтелектуальною вартістю. Слід зазначити, що арт-дизайнером українського стенду виступила Даша Цапенко, що знайшла інноваційний підхід у синергії дизайну та природи. Український стенд виглядав дуже органічним та зеленим, оскільки, виставкові подіуми були зроблені із живих рослин. Гармонійно та красномовно доповнювали концепцію стенду українські дизайнери:

Потужну відповідь на еко-питання представив Валентин Фречка з папером
Re-Leaf. Просте та одночасно інноваційне рішення використання целюлози із опалого листя для створення паперу. Таке рішення направлене на вирішення одразу двох запитів сучасності: заміну пластикових одноразових виробів та зменшення вирубування дерев для виготовлення звичного паперу.

Засновниця бренду Hemp Fur, Оксана Дево, з компанією DevoHome пропонує хутро із коноплі на заміну синтетичному. Таке хутро є натуральним, гіпоалергенним, теплим та приємним на дотик матеріалом. Окрім того сама рослина є більш невибагливою до води на відміну від бавовни та добре росте без зайвого використання пестицидів та гербіцидів.

А от «живе хутро» від Даші Цапенко є вже справжнім проектом-маніфестом, що пропонує переосмислити статус одягу як такого. На відміну від усіх інших проектів цей поки що не є готовим комерційним продуктом, але матеріал на основі коріння та паростків, що потребує як і звичайні рослини зрощування водою, має перспективи застосування у еко-дизайні одягу та аксесуарів.

З неменшою філософією до свого проекту підійшов Юрій Ринтовт. Дизайнер створив оздоблювальну поверхню фурнітури для меблів з композиту на основі чорнозему та піску. «Цей арт-об'єкт - гімн Землі, творчий маніфест і застереження майбутнім поколінням, в ньому багато сенсів. Всі вони, шар за шаром, відкриваються уважному оку так само, як розкриває свої пласти сама земля», - розповідають організатори.

А от екстраординарна пропозиція групи українських та британських вчених горілки Atomik, насправді, направлена на відродження території Чорнобильської зони за рахунок використання сільськогосподарських земель. Як пояснюють у The Chernobyl Spirit Company - для виготовлення горілки використовують зерно вирощене у Чорнобильській зоні. Цікавим є те що концентрація стронцію-90 не перевищує допустимий рівень та у процесі виготовлення алкоголю в кінцевому продукті залишається лише природній радіонуклід вуглець-14 з концентрацією не більшою ніж у будь-якому іншому алкогольному напої. За задумом авторів 75% прибутку спрямують на підтримку місцевої спільноти та дикої природи Чорнобиля.

Завершуючи інтерв'ю, Олена Фесенко наголошує, що консорціум EEN-Ukraine активно допомагає побудові як бізнесових, так і інноваційних мостів між Україною та світом. Тому усіх, хто шукає партнера, інвестора або потребує підтримки при виході на міжнародні ринки, вона запрошує до співпраці.

Фото: @Ukraine. Affair with Earth

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини