Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд роз’яснив, коли виникає право власності на автомобіль

28 листопада 2019, 13:19
30723
0
Реклама

Суть справи: позивач просив визнати за ним право власності на автомобіль.

Він вказав, що у 2012 році придбав за 56 тис. грн у відповідача автомобіль, про що було укладено договір купівлі-продажу.

На виконання цього договору йому було передано свідоцтво про реєстрацію ТЗ та довіреність на володіння, розпорядження, користування указаним автомобілем.

Позивач зазначив, що у силу важких життєвих обставин та дійсності довіреності до 2017 року він не знімав та не ставив автомобіль на облік, не переоформив на себе право власності на нього.

У серпні 2016 року він дізнався, що цей автомобіль перебуває у розшуку та під арештом.

Місцевий та апеляційний суди у задоволенні позову відмовили.

Читайте також: за установку ГБО на автомобіль можна отримати податкову знижку

У касаційній скарзі позивач зазначив, що право власності у нього виникло з моменту передачі автомобіля за договором купівлі-продажу автомобіля.

Колегія суддів Цивільного суду ВС касаційну скаргу не задовольнила, погодившись із висновком судів попередніх інстанцій.

Верховний суд зазначив, що якщо договір про відчуження майна підлягає державній реєстрації, право власності у набувача виникає з моменту такої реєстрації.

Порядком державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів (у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) передбачено обов'язок власників ТЗ та осіб, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представників, зареєструвати (перереєструвати) ТЗ протягом 10 діб після придбання, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів.

Колегія суддів вказала, що спірний автомобіль у власність позивача не переходив, оскільки така передача не була оформлена у встановленому законом порядку.

Також Верховний Суд зазначив, що сам по собі договір купівлі-продажу вчинений у простій письмовій формі, без реального зняття з реєстрації, перереєстрації ТЗ у вищезазначеному порядку не породжує правових наслідків у вигляді переходу права власності від продавця до покупця.

Відповідну постанову по справі № 683/2694/16-ц ВС прийняв 30.10.2019. ЇЇ повний текст доступний в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

Важливо знати!

- Суд скасував штраф за порушення ПДР через неопломбований TruCam

- За установку ГБО на автомобіль можна отримати податкову знижку

- Як зареєструвати автомобіль: процедура, вартість, документи

Рекомендуємо: ТОП-10 новин для автомобілістів

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини