Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли не можна звільнити працівника, який не має необхідної освіти

Реклама

Один лише факт відсутності диплому про освіту не може слугувати підставою для звільнення працівника згідно з п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП, якщо роботодавець знав про відсутність належної освіти у працівника під час його прийняття на роботу.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 27 січня 2020 року у справі № 654/941/17.

Як тільки з'явиться текст постанови, його легко можна буде знайти у VERDICTUM. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Обставини справи

Виконуючу обов'язки завідувача дошкільного навчального закладу було звільнено з посади через те, що вона:

- не має вищої педагогічної освіти не нижче рівня «спеціаліст»,

- не має стажу педагогічної роботи у сфері дошкільної освіти не менш як три роки.

Особа звернулася до суду за захистом своїх прав, вимагаючи поновлення на роботі.

Місцевий суд позов частково задовольнив, але апеляційний суд скасував відповідне рішення, відмовивши у задоволенні позову.

Суд постановив, що позивачка не мала необхідних освіти та досвіду роботи, а була прийнята на роботу у зв'язку з виробничою необхідністю на посаду тимчасово виконуючого обов'язки.

Позиція Верховного Суду

Верховний Суд задовольнив скаргу позивачки, скасувавши рішення апеляційного суду та залишивши у силі рішення місцевого суду.

Судами не встановлено факту неналежного виконання трудових обов'язків позивачкою внаслідок недостатньої кваліфікації. Працівниця на момент призначення добросовісно повідомила про відсутність спеціальної освіти, і роботодавець призначив її виконуючим обов'язки завідуючого ДНЗ. Це була її основна робота, іншої роботи на умовах сумісництва чи суміщення вона не виконувала. Тож звільнення з цієї посади є позбавленням позивачки можливості заробляти собі на життя працею, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП підставою для розірвання трудового договору є саме виявлена невідповідність працівника займаній посаді.

За умови, що роботодавець на момент призначення особи знав про кваліфікаційні вимоги, які є обов'язковими для виконання цієї роботи, і те, що особа займаній посаді не відповідає через відсутність спеціальної освіти, однак свідомо її призначив, то сам по собі факт відсутності документа про освіту не може бути у подальшому підставою для звільнення працівника. Виявленою невідповідністю у такому разі може бути неякісне виконання робіт, неналежне виконання трудових обов'язків через недостатню кваліфікацію.

Трудове законодавство, гарантії забезпечення права на працю, зокрема й можливість захисту від незаконного звільнення, поширюється на особу, яка є виконуючим обов'язки.

Про це повідомляє прес-служба Верховного Суду.

Нагадуємо, що уберегти ваше майно від рейдерів допоможуть сервіси SMS-маяк і SMS-маяк Земля. Завдяки їм можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом, або ж через повідомлення в кабінеті користувача).

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини