Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вихідна допомога залежить від підстав звільнення

Реклама

Державна служба зайнятості нагадала, що право на отримання вихідної допомоги є гарантією, яка уможливлює тимчасову заміну заробітку для працівника і дозволяє йому зосередитись на пошуку нової роботи.

Розмір вихідної допомоги диференціюється залежно від підстави звільнення:

Не менше середнього місячного заробітку:

  • при припиненні трудового договору у разі відмови працівника від переведення на роботу в іншу місцевість разом з підприємством, установою, організацією, а також відмовою від продовження роботи у зв'язку із зміною істотних умов праці (п. 6 ст. 36 КЗпП);

  • у випадку змін в організації виробництва і праці, скорочення чисельності або штату працівників (п. 1 ст. 40 КЗпП);

  • у разі виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі (п. 2 ст. 40 КЗпП);

  • при поновленні на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу (п. 6 ст. 40 КЗпП).

У розмірі 2-х мінімальних заробітних плат:

  • у разі призову або вступу на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу (п. 3 ст. 36 КЗпП);

Не менше 3-місячного середнього заробітку:

  • при припиненні трудового договору внаслідок порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного чи трудового договору (ст. ст. 38 і 39 КЗпП);

Не менше 6-місячного середнього заробітку:

  • у разі припинення повноважень посадових осіб (п. 5 ч. 1 ст. 41 КЗпП).

Не менше 4-місячного середнього заробітку:

  • при звільненні на підставі змін в організації виробництва і праці, скорочення чисельності або штату (п. 1 ст. 40 КЗпП) працівника, що є особою, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеною до I категорії (ст. 20 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»). При цьому кошти у розмірі трикратної середньомісячної зарплати компенсуються з бюджету органами соцзахисту, центрами з нарахування та виплати соціальної допомоги, управліннями праці і соціального захисту населення за місцем реєстрації громадян.

Більший розмір вихідної допомоги може бути визначений колективним і трудовим договором. Згідно зі ст. 116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, здійснюється в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

Нагадаємо, що для розрахунку вихідної допомоги необхідно визначити розмір середньомісячної заробітної плати відповідно до постанови Кабміну від 8 лютого 1995 р. № 100.

Перевірити будь-яку компанію на благонадійність можна з допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Пропонуємо ознайомитися з графіком заходів Академії ЛІГА:ЗАКОН

Читайте також:

Сім трудових договорів, дистанційна робота та один вихідний на тиждень: що пропонує новий Закон про працю

Роботодавцям дозволять звільняти працівників за власною ініціативою, але з грошовою компенсацією

Підписуйтеся на нашу сторінку в Facebook, щоб бути в курсі важливих змін для бізнесу в Україні, а також на розсилку і отримуйте щотижневий дайджест найважливіших ділових новин.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини