Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОПи та перевірки Держпраці: що та з якої підстави можуть перевірити

Реклама

В Україні вже кілька тижнів триває активна боротьба з незадекларованою працею. Як ми повідомляли раніше, Держпраці спільно з податківцями проводить посилену роз'яснювальну роботу серед підприємців, а після роз'яснювальних заходів проводить перевірки.

Територіальні органи Держпраці регулярно повідомляють про результативність проведених заходів і збільшення кількості укладених трудових договорів. Під час інспекції в полі зору знаходяться роботодавці, які мають високий ризик використання незадекларованою праці, зокрема, сфера торгівлі.

Також про перевірки роботодавців з низькими зарплатами нещодавно повідомили податківці.

Нагадаємо, що з 31 грудня 2019 діє новий порядок перевірок Держпраці, затверджений постановою №1132 Кабміну. Детальніше про новий порядок читайте в матеріалі від старшого юриста KPMG Law Ukraine Юлії Підлісної.

Який може бути привід для перевірки підприємця?

Порядок передбачає 11 підстав для перевірки:

  • звернення працівника про порушення законодавства про працю;

  • звернення фізособи про порушення правил оформлення трудових відносин (тобто неофіційно працевлаштованого працівника);

  • рішення керівника Держпраці після аналізу інформації зі ЗМІ й інших джерел;

  • рішення суду;

  • повідомлення посадових осіб органів держнагляду (контролю), правоохоронних органів;

  • інформація Держстату, ДПС, ПФУ;

  • інформація профспілкових органів про порушення прав працівників;

  • доручення Прем'єр-міністра України;

  • звернення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

  • запит народного депутата;

  • у разі невиконання вимог припису.

Варто зауважити, що інформація від ПФУ про роботодавців, що нараховують зарплату менше за мінімальну, може бути приводом для перевірки, якщо кількість таких працівників рівна або перевищує 30% від загальної кількості.

Дізнатися чи потрапила ваша компанія в графіки планових перевірок органів нагляду і контролю можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА :ЗАКОН. Крім того, ви можете перевірити благонадійність контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Як довго може проводитися перевірка?

Тривалість інспекційного відвідування не може перевищувати 10 робочих днів

Чи повинні інспектори попередити про перевірку?

Інспектори праці, за наявності службового посвідчення і вищезгаданих підстав для перевірки, можуть без попереднього повідомлення у будь-який час доби з урахуванням вимог законодавства про охорону праці заходити до будь-яких приміщень об'єкту відвідування, в яких використовується наймана праця.

Практичні рекомендації по підготовці до перевірок, а також детальні алгоритми дій у разі перевірок можна отримати допоможе ресурс "Мистецтво оборони" Інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН. Сервіс можна протестувати

Що можуть перевірити інспектори Держпраці?

Інспектори можуть ознайомитися з будь-якими книгами, реєстрами і документами, які містять інформацію з питань, які є предметом інспекційного відвідування, з метою перевірки їх відповідності нормам законодавства і отримувати завірені об'єктом відвідування їх копії або виписки.

Тобто перевіряється наявність належного оформлення трудових відносин, а також з'ясовуються питання відносно ведення обліку роботи, виконаної працівником, обліку витрат на оплату праці, відомості про оплату праці працівника (штатний розклад, табелі обліку робочого часу, трудові договори (контракти), цивільно-правові договори і т.п).

Також інспектор може один або у присутності свідків ставити керівнику і працівникам питання, що стосуються законодавства про працю, отримувати з вказаних питань усні і письмові пояснення.

Крім того, до інспекційного відвідування можуть залучати працівників правоохоронних органів і фіксувати її проведення засобами аудіо-, фото- і відеотехніки.

Які дії може вчиняти об'єкт відвідування під час перевірки?

При проведенні інспекційного відвідування об'єкт відвідування має право:

  • отримати копію напряму на проведення інспекційного відвідування;

  • вимагати внести запис про її проведення у відповідний журнал реєстрації заходів державного нагляду (контролю) об'єкту відвідування (за його наявності).

  • перед підписанням акту бути проінформованим про свої права і обов'язки;

  • вимагати від інспектора праці дотримання вимог законодавства;

  • вимагати нерозголошування комерційної таємниці або конфіденційної інформації;

  • оскаржити у встановленому законодавством порядку неправомірні дії інспектора праці;

  • отримувати консультативну допомогу від інспектора праці з метою запобігання порушенням при проведенні інспекційних відвідувань;

  • фіксувати проведення інспекційного відвідування засобами аудіо-, фото- і відеотехніки;

  • оскаржити припис і вимогу інспектора праці

Читайте також добірку важливих новин для бізнесу відносно перевірок Держпраці

Коли можна не допустити інспектора до перевірки?

Не допускати до проведення інспекційного відвідування можна у випадку:

  • відсутності службового посвідчення;

  • коли на офіційному сайті Держпраці не оприлюднена уніфікована форма акту інспекційного відвідування. Уніфікована форма акта наразі не оприлюднена. На сьогодні діє форма акта інспекційного відвідування, затверджена наказом Мінсоцполітики від 18.08.17 р. № 1338.

Зверніть увагу: коли Держпраці можна не пустити на перевірку

Також можна вимагати припинення перевірки у разі перевищення її максимального строку.

Підприємці можуть також представляти у письмовій формі свої пояснення, зауваження до акту інспекційного відвідування.

Акт перевірки і припис

Акт складається в останній день інспекційного відвідування в двох екземплярах.

Якщо об'єкт відвідування не згоден з викладеною в акті інформацією, акт підписується із зауваженнями, які є його невід'ємною частиною. Такі зауваження можуть бути подані не пізніше за три робочі дні після дня підписання акту. Інспектор не пізніше ніж через три робочи дні з дати їх надходження повинен надати письмову мотивовану відповідь.

Матеріали, зафіксовані засобами аудіо-, фото- і відеотехніки в ході інспекційних відвідувань, додаються до акту в паперовому або електронному вигляді на дисках для лазерних систем считування, на яких проставляється номер і дата складання акту. Про долучення таких матеріалів робиться відмітка в акті.

Якщо під час інспекційного відвідування були виявлені порушення, інспектор складе припис про їх усунення. Припис вноситься не пізніше ніж протягом наступного робочого дня після підписання акту(відмови від підписання), а у разі наявності зауважень - наступного дня після їх розгляду.

У разі відмови об'єкту відвідування або уповноваженої ним особи від підписання або неможливості особистого вручення акту і припису вони складаються одночасно у трьох екземплярах. У разі відмови об'єкту відвідування підписати акт інспектор праці вносить в такого акту відповідний запис.

Два екземпляри акту і припису не пізніше ніж впродовж наступного робочого дня спрямовуються об'єкту відвідування за адресою, вказаною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців і громадських формувань, рекомендованим листом з описом документів в ньому і повідомленням про вручення.

Об'єкт відвідування зобов'язаний повернути інспектору праці підписаний екземпляр акту і припису не пізніше ніж через три робочи дні з дати його отримання. Якщо впродовж семи робочих днів після дня відправки не приходить відповідь від об'єкту відвідування, складається акт про відмову від підпису в двох екземплярах, один з яких спрямовується об'єкту відвідування.

Штрафи

Нагадуємо, з 2 лютого діють нові штрафи за порушення трудового законодавства

Також з'явилася можливість сплати 50% розміру штрафу впродовж 10 банківських днів.

Крім того, передбачені адміністративні стягнення. Детальніше про суми штрафних санкцій можна дізнатися за посиланням.

Підготуватися до перевірки контролюючих органів допоможе ресурс "Мистецтво оборони" інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН. Тестовий доступ до ІПС можна отримати за посиланням

Зверніть увагу! У Держпраці роз'яснили, як застосовуватимуть нові штрафи

27 лютого запрошуємо на семінар: Перевірки Держпраці і Податковий Контроль 2020. Нова програма!

Читайте також: До чого готуватися ФОПам: головні нововведення законів про РРО

Олександра Кознова, головний редактор порталу ЛІГА:ЗАКОН Бізнес

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини