Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підприємство може оскаржити в суді включення до плану-графіка податкових перевірок

Реклама

Платник податку, який вважає порушеним порядок та підстави призначення податкової перевірки щодо нього, має захищати свої права шляхом оскарження дій податкового органу у суді.

Відповідні положення містяться у постанові Другого апеляційного адміністративного суду від 4 лютого 2020 року у справі № 520/6387/19.

З повним текстом судового рішення зручно ознайомитися у VERDICTUM. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Обставини справи

ТОВ (позивач), звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому просив:

- визнати протиправними дії ДФС щодо включення його до плану-графіку проведення документальних планових перевірок платників податків на 2019 рік;

- зобов'язати ДФС виключити ТОВ з плану-графіку проведення документальних планових перевірок платників податків на 2019 рік.

Позивач вважав, що контролюючим органом протиправно включено ТОВ до плану-графіку проведення документальних перевірок платників податків на 2019 рік, оскільки відповідачем безпідставно присвоєно господарській діяльності підприємства позивача високій ступінь ризику щодо несплати податків та зборів, невиконання іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи. Водночас, критерії високого ступеня ризику, які за інформацією ДФС встановлені ТОВ, не мають під собою жодного належного обґрунтування.

Місцевий суд позов не задовольнив, вказавши, що платник податку, який вважає порушеним порядок та підстави призначення податкової перевірки щодо нього, має захищати свої права шляхом недопуску посадових осіб контролюючого органу до такої перевірки.

Нагадає підприємцям, коли платити податки і подавати звіти бот-бухгалтер ReporTах. Крім того, бот самостійно перевіряє чи немає у вас податкових боргів і штрафів перед державою. Після перевірки - допоможе сплатити борг миттєво.

Позиція Суду

Апеляційний суд не погодився з рішенням попередньої інстанції.

Посилання суду першої інстанції на те, що платник податку, який вважає порушеним порядок та підстави призначення податкової перевірки щодо нього, має захищати свої права шляхом недопуску посадових осіб контролюючого органу до такої перевірки в порядку, встановленому ст. 81 Податкового кодексу є помилковим, оскільки захист прав таким шляхом може мати місце лише після видання відповідного наказу про проведення перевірки та направлень на проведення перевірки. На момент виникнення спірних правовідносин такі рішення контролюючим органом не приймалися, а тому позивач обґрунтовано визначив спосіб захисту свого права шляхом оскарження дій податкового органу щодо включення до плану-графіку проведення документальних планових перевірок платників податків на 2019 рік.

Враховуючи те, що відповідачем не надано доказів та не доведено факту дотримання умов та порядку включення підприємства позивача до плану-графіку проведення документальних планових перевірок платників податків на 2019 рік, колегія суддів дійшла до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Ви можете оперативно знаходити судові рішення, відслідковувати інформацію про контрагентів та отримувати всі необхідні інструменти для щоденної юридичної роботи за допомогою Професійного рішення для юридичних департаментів та компаній.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини