Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як фізичній особі-підприємцю знятися з обліку в податковій

Реклама

Податківці нагадують, що зняття з обліку фізичної особи-підприємця в контролюючому органі здійснюється у порядку, встановленому вимогами Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну № 1588.

З повним текстом документу можна ознайомитися у модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

4 кроки фізичної особи-підприємця для зняття з обліку

Для повного зняття з обліку в контролюючому органі фізична особа-підприємець має:

- забезпечити остаточні розрахунки з податків та зборів (єдиного внеску);

- подати ліквідаційну звітність;

- закрити усі рахунки, відкриті у фінансових установах;

- в установлені строки подати до відповідного контролюючого органу для документальної позапланової перевірки усі первинні та інші документи, пов'язанні з обчисленням та сплатою податків і зборів (єдиного внеску).

Платник податків зобов'язаний надати посадовим (службовим) особам контролюючих органів у повному обсязі всі документи, що належать або пов'язані з предметом перевірки.

Які підстави для припинення діяльності фізичної особи-підприємця?

Підставою для зняття фізичної особи-підприємця з обліку у відповідному контролюючому органі є відомості про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності такою особою:

- за її рішенням;

- за судовим рішенням;

- у разі її смерті, або оголошення її померлою, або визнання її безвісно відсутньою;

- а також відомості відповідної реєстраційної картки.

Нагадає підприємцям, коли платити податки і подавати звіти бот-бухгалтер ReporTах. Крім того, бот самостійно перевіряє чи немає у вас податкових боргів і штрафів перед державою. Після перевірки - допоможе сплатити борг миттєво.

Дата зняття з обліку фізичної особи-підприємця відповідає даті отримання відомостей про державну реєстрацію припинення її підприємницької діяльності.

Врегулювання питань погашення грошових зобов'язань та/або податкового боргу у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи здійснюється у порядку, визначеному ПК.

Відповідно до ПК здійснюється документальна позапланова перевірка у разі якщо розпочато процедуру припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця.

Зняття з обліку як платника єдиного внеску відповідно до п. 1 ст. 5 Закону № 2464-VI здійснюється органами доходів і зборів на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, після проведення передбачених законодавством перевірок платників та проведення остаточного розрахунку, а платників єдиного внеску, зазначених в п. 4 ч. 1 ст. 4 - за їхньою заявою після проведення передбачених законодавством перевірок платників, звірення розрахунків та проведення остаточного розрахунку.

Чи обліковується фізична особа-підприємець після реєстрації припинення своєї діяльності?

Після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізична особа-платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності. Така фізична особа має забезпечити остаточні розрахунки з податків від провадження підприємницької діяльності, в установлені строки подати відповідному контролюючому органу декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності.

Актуальне законодавство, правова картина дня, шаблони договорів, ситуації для юриста та судова практика завжди доступні у системах ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини