Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може коронавірус стати форс-мажором та причиною невиконання договірних зобов'язань?

5 березня 2020, 17:21
3333
1
Реклама

Президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чіжиков прокоментував для агентства «Інтерфакс-Україна» ситуацію з появою коронавіруса в Україні. Він пояснив, чи може вважатися його поширення форс-мажором, наслідки якого не дозволили б виконувати зобов'язання з економічних договорів.

Чіжиков розповів, що в ТПП надходить велика кількість запитів щодо визнання коронавіруса форс-мажором. У Палаті вивчили це питання і, спираючись на міжнародне законодавство та практику, повідомили, що "коронавірус, як і грип, не є підставою для засвідчення форс-мажору".

Щоб наявність вірусу в Україні дійсно могла вважатись форс-мажорною обставиною, необхідно виконання однієї з умов, передбачених українським або міжнародним законодавством, або умовами договору між сторонами. Ними може бути, наприклад:

- епідемія;

- заборона поїздки;

- закриття кордонів.

Чіжиков також зазначив, що сторона, яка посилається на форс-мажорні обставини, повинна звернутися до компетентного органу (торгово-промислову палату) тієї країни, де виникли дані обставини, і отримати відповідний документ (сертифікат або свідоцтво), для можливості пред'явлення його контрагенту згідно умов договору.

Нагадаємо, що перевірити вашого контрагента на благонадійність і здійснювати його подальший моніторинг можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Читайте також:

Як довести невиконання зобов'язання через непереборну силу: позиції ВС

Через коронавірус продовжують падати світові ринки - Bloomberg

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини