Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За які порушення Податкового кодексу бізнес штрафуватимуть під час карантину

Реклама

Податківці, отримавши багато запитань від бізнесу щодо дій в умовах карантину, надали відповіді на них у Інформаційному листі № 7.

Так, бізнес, дізнавшись про звільнення від відповідальності платників податків за порушення податкового законодавства, потребував уточнення щодо того, на які саме штрафні санкції розповсюджується зміни.

Законом № 533-ІХ внесені зміни до Податкового Кодексу, які передбачають звільнення від штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, які вчинені протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року, крім санкцій за:

- порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема страхування додаткової пенсії;

- відчуження майна, яке перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;

- порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах, які застосовуються на загальних підставах;

- порушення нарахування, декларування та сплати податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати.

Тримати бізнес під контролем у період кризи важко, та на такий випадок ми підготували спеціальний захист у вигляді комплексного АНТИКРИЗОВОГО пакету ІТ-продуктів від ЛІГА:ЗАКОН.

Тобто, закон не звільняє платників від застосування до них фінансової відповідальності контролюючими органами за:

- неподання (несвоєчасне подання) податкової звітності з ПДВ, несплату (несвоєчасну сплату) податкових зобов'язань з ПДВ;

- неподання або несвоєчасне подання податкової звітності з акцизного податку, несплату (несвоєчасну сплату) податкових зобов'язань з акцизного податку;

- здійснення суб'єктами господарювання операцій з реалізації пального або спирту етилового без реєстрації таких суб'єктів платниками акцизного податку;

- порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах;

- порушення правил переміщення та/або зберігання пального або спирту етилового, не підтвердження цільового використання суб'єктами господарювання спирту етилового, біоетанолу, легких та важких дистилятів, нафтопродуктів, що отримані в якості сировини для виробництва у хімічній промисловості, речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів;

- порушення вимог іншого законодавства України, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючи органи.

Протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року не будуть застосовуватися санкції за наступні порушення, пов'язані з електронним адмініструванням ПДВ та акцизного податку:

1) за нереєстрацію (несвоєчасну реєстрацію) податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних;

2) за нереєстрацію (несвоєчасну реєстрацію) акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних.

Разом з тим, податківці звернули увагу на те, що порушення вимог Кодексу щодо реєстрації податкової накладної з ПДВ/розрахунку коригування до неї негативно впливає на право контрагента платника податків скористатися правом на нарахування податкового кредиту з ПДВ. А порушення щодо у реєстрації акцизної накладної/розрахунку коригування до неї - призводить до порушень у процедур підтвердження легальності отримання пального у контрагента.

З іншими роз'ясненнями податківців можна ознайомитися у модулі "База податкових знань" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Важливо!

Інформація наведена у цьому Інформаційному листі може бути уточнена з врахуванням практичних ситуацій платників податків.

Цей лист носить інформаційний характер та не є індивідуальною податковою консультацією, оскільки не базується на особливостях фактичних обставин операцій конкретного платника податку. Інформаційний лист ґрунтується на положеннях чинного законодавства України та практики його застосування, які можуть змінитися в майбутньому.

Кожен платник податку у порядку ст. 52-53 ПК може звернутися до контролюючого органу з наведенням фактичних обставин операцій та наданням відповідних матеріалів для отримання індивідуальної податкової консультації.

Також читайте:

Бізнес в період форс-мажору: ТОП-5 особливостей;

Готівкову валюту в касах Приватбанку зможуть отримати тільки власники валютних депозитів;

Які права у працівників під час карантину;

Податок на ліки тимчасово скасований;

Рада визнала карантин форс-мажорною обставиною;

Закупівля ліків і медтоварів строго контролюватиметься владою: Закони ухвалені;

Які пункти пропуску в Україну відкриті: карта.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини