Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може працівник у віці від 60 років ходити на роботу під час карантину

Реклама

Кабмін постановою від 02.04.2020 № 255 запровадив нові карантинні обмеження, зокрема, щодо обов'язкової самоізоляції осіб, які досягли 60-річного віку. Урядовці роз'яснили, як бути працюючим пенсіонерам та надали відповіді на найбільш хвилюючі запитання. 

В Уряді наголосили, що залишатися вдома мають усі особи, які досягли 60-річного віку. Рекомендовано вибрати одне місце ізоляції і не змінювати його до 24 квітня. Однак, якщо ви вирішите разово поїхати на дачу приватним авто, бо вибрали саме її місцем ізоляції - ви можете це зробити.

Щодо працюючих пенсіонерів, виключення можуть бути в тому разі, якщо вони працюють на підприємствах критичної інфраструктури та здійснюють заходи, пов'язані з недопущенням поширення COVID-19 і не можете працювати віддалено. У такому разі необхідно неухильно дотримуватися рекомендацій по масочному режиму, соціальній дистанції в 1,5 метра, наявності посвідчення особи та посвідки з місця роботи.

У всіх інших випадках ваш роботодавець має перевести вас у режим віддаленої роботи у визначеному вами місці самоізоляції або надати відпустку на період дії карантину.

До об'єктів критичної інфраструктури можуть бути віднесені підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, які:

1) провадять діяльність та надають послуги в галузях енергетики, хімічної промисловості, транспорту, інформаційно-комунікаційних технологій, електронних комунікацій, у банківському та фінансовому секторах;

2) надають послуги у сферах життєзабезпечення населення, зокрема, у сферах централізованого водопостачання, водовідведення, постачання електричної енергії і газу, виробництва продуктів харчування, сільського господарства, охорони здоров'я;

3) є комунальними, аварійними та рятувальними службами, службами екстреної допомоги населенню;

4) включені до переліку підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави;

5) є об'єктами потенційно небезпечних технологій і виробництв.

Тобто це всі ті структури державної, комунальної чи приватної форми власності, бездіяльність яких призведе до суттєвих втрат для життєдіяльності країни.

Звільнення у період дії карантину заборонено. Працівник може претендувати на відпустки - оплачувану або без збереження заробітної плати, або на дистанційну роботу. Якщо вас відправили у неоплачувану відпустку (простій), то держава планує оплачувати вам частину окладу на період карантину.

Отримайте більше можливостей для боротьби з кризою навіть за умов віддаленої роботи. Нова екосистема хмарних продуктів LIGA360 об`єднує всі продукти ЛІГА:ЗАКОН у спільному середовищі для управління ризиками. Об'єднайте усю команду в єдиному просторі для прийняття антикризових рішень в LIGA360. Спробувати

Читайте також:

Як законно працювати в умовах карантину: актуальні зміни законодавства

Простій на підприємстві: оплата праці, податкові наслідки, договірні зобов'язання з контрагентами

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини