Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли виникає право власності на нерухоме майно банкрута, продане на аукціоні

Реклама

Ст. 392 ЦК передбачено подання позову до суду щодо визнання права власності, що оспорюється або не визнається іншою особою. Суд не задовольнить позовні вимоги, якщо особа звернулася до суду для набуття право власності, хоча і не мала правовстановлюючих документів, а саме договору купівлі-продажу, яким оформлюється продаж майна банкрута на аукціоні. Так, виникнення права власності на нерухоме майно у процедурі реалізації майна на торгах у формі аукціону в межах провадження у справі про банкрутство пов'язане з укладанням договору купівлі-продажу між ліквідатором банкрута як замовником аукціону та переможцем торгів з подальшим нотаріальним посвідченням такого договору і, відповідно, державною реєстрацією переходу права до нового власника.

Відповідне положення міститься у постанові КГС ВС від 20 лютого 2020 року № 5006/5/39б/2012.

Обставини справи

Місцевийсуд рішенням у справі про банкрутство ПАТ, що перебуває на стадії ліквідаційної процедури, залишеним без змін постановою апеляційного суду, відмовив у задоволенні позову особи до банкрута про визнання права власності на нерухоме майно, заявленого на підставі ст. 392 ЦК.

Судові рішення мотивовані тим, що продаж майна банкрута на аукціоні оформлюється договором купівлі-продажу з його нотаріальним посвідченням та проведенням державної реєстрації переходу права власності. Оскільки такого договору укладено не було, у позивачки не виникло право власності на спірне нерухоме майно, то і порушення права власності не відбулося.

Позиція Суду

ВС у складі судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду дійшов висновку про залишення рішення попередніх судів без змін.

Судова палата погодилася з висновками судів попередніх інстанцій про відсутність правових та фактичних підстав для задоволення позову через відсутність порушеного права власності позивачки, оскільки заявлений позов спрямований не на захист права власності шляхом його визнання, як це передбачено ст. 392 ЦК, а фактично на набуття права власності, що не відповідає наведеній правовій нормі.

Суд касаційної інстанції зазначив: вирішуючи спір про визнання права власності на підставі ст. 392 ЦК, слід враховувати, що за змістом зазначеної норми судове рішення не породжує права власності, а лише підтверджує наявне у позивача таке право, набуте раніше на законних підставах, якщо відповідач не визнає, заперечує або оспорює його.

Виникнення права власності на нерухоме майно у процедурі реалізації майна на торгах у формі аукціону в межах провадження у справі про банкрутство пов'язане з укладанням договору купівлі-продажу між ліквідатором банкрута як замовником аукціону та переможцем торгів з подальшим нотаріальним посвідченням такого договору і, відповідно, державною реєстрацією переходу права до нового власника.

Водночас судова палата зауважила, що наведене не спростовує виникнення у позивача як переможця аукціону інших (майнових) прав на спірний об'єкт, які підлягають захисту в разі доведення факту їх порушення, оспорення або невизнання іншими особами, але з урахуванням того, що на етапі, на якому виникли спірні правовідносини - після оголошення позивача переможцем аукціону з продажу майна банкрута, правова природа цих прав не пов'язана з реалізацією та захистом позивачем правомочностей власника.

З огляду на встановлені судами обставини, надану правову кваліфікацію поданим сторонами доказам, з урахуванням фактичних та правових підстав позовних вимог і заперечень проти них, судова палата не вважає за необхідне відступити від правових висновків щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладених у постанові Верховного Суду у справі № 902/147/15.

За повідомленням прес-служби суду.

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. LIGA360 інтегрувала всі продукти компанії ЛІГА:ЗАКОН в єдиний інформаційний простір, щоб об'єднати всю команду для спільного управління ризиками та пошуку нових можливостей в режимі віддаленої роботи.

Також читайте:

Суд ухвалив перше судове рішення про визнання фізособи банкротом

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини