Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пеню за затримку повернення надмірно сплаченого ПДВ зобов'язані відшкодувати з Держбюджету

Реклама

Стягнення у судовому порядку з Державного бюджету України на користь платника податків заборгованості з відшкодування ПДВ є належним та ефективним способом захисту.

Відповідне положення міститься у постанові Великої Палати ВС від 12 лютого 2019 року у справі № 826/7380/15.

Не втрачайте важливу інформацію в кризових ситуаціях! Будьте в курсі розкладу судових засідань та завантаженості суддів. Відстежуйте судові справи по контрагентам, аналізуйте Правові позиції та судові рішення. Формуйте власну сильну позицію з системою аналізу судових рішень Verdictum. Отримайте повнофункціональний тестовий доступ за посиланням.

Обставини справи

ТОВ звернулося до суду з позовом до ДПІ та ДКС, в якому просило:

- визнати протиправною бездіяльність інспекції щодо неподання до органу ДКС висновку із зазначенням суми податку на додану вартість у розмірі 4 млн 447 тис. 644 грн. що підлягає відшкодуванню з бюджету на користь ТОВ;

- стягнути з Державного бюджету через ДКС на користь позивача заборгованість бюджету з відшкодування ПДВ у розмірі 4 млн 447 тис. 644 грн та пеню в розмірі 211 тис. 1 грн 11 коп., нараховану на суму такої заборгованості за відповідний період;

- стягнути на користь ТОВ судові витрати.

Позиція ВП ВС

Велика Палата Верховного Суду відступила від правової позицій, погодившись з апеляційним судом та задовольнивши вимоги ТОВ.

ВП звертає увагу, що відповідно до частини першої ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 4 листопада 1950 року кожна юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Такі способи захисту як зобов'язання контролюючого органу надати висновок про підтвердження заявленої платником податків суми бюджетного відшкодування або внести заяву товариства до Тимчасового реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування не призведуть до ефективного відновлення права платника податків, ефективним способом захисту, який забезпечить поновлення порушеного права позивача, є стягнення з Державного бюджету України через ГУ ДКС України на користь товариства заборгованості бюджету із відшкодування ПДВ та пені, нарахованої на суму такої заборгованості.

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. LIGA360 інтегрувала всі продукти компанії ЛІГА:ЗАКОН в єдиний інформаційний простір, щоб об'єднати всю команду для спільного управління ризиками та пошуку нових можливостей в режимі віддаленої роботи.

Також читайте:

ВС вказав, коли платник ПДВ не відповідає за прострочення сплати податку

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини