Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кримінальна відповідальність за самозахоплення землі: Верховний Суд вказав обов'язкову умову для покарання

Реклама

Самовільне будівництво на самовільно зайнятій ділянці полягає у веденні будівельних, монтажних робіт, направлених на зведення нових споруд, або реконструкцію, реставрацію, впорядкування, капітальний ремонт вже існуючих об'єктів, розширення або їх технічне переоснащення. Обов'язковою умовою складу злочину є відсутність дозвільної документації відповідних органів контролю (нагляду).

Відповідне положення міститься у постанові ККС ВC від 19 жовтня 2019 року у справі № 243/6230/17.

Не втрачайте важливу інформацію в кризових ситуаціях! Будьте в курсі розкладу судових засідань та завантаженості суддів. Відстежуйте судові справи по контрагентам, аналізуйте Правові позиції та судові рішення. Формуйте власну сильну позицію з системою аналізу судових рішень Verdictum. Отримайте повнофункціональний тестовий доступ за посиланням.

Рішення попередніх судів

За вироком місцевого суду громадянина засуджено за ч. 4 ст. 197-1 КК (самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво) до покарання у виді позбавлення волі на строк 2 роки. На підставі ст. 75 КК його звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком тривалістю 1 рік.

Ухвалою апеляційного суду скаргу засудженого залишено без задоволення, а вирок місцевого суду - без зміни.

Засуджений подав касаційну скаргу.

Позиція Верховного Суду

ВС погодився з рішеннями попередніх судів.

Згідно ч. 1 ст. 377 ЦК до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

При цьому, відповідно до норм цивільного законодавства будівництво визнається самовільним у випадку якщо таке будівництво здійснене:

1) на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети;

2) без належного дозволу чи належно затвердженого проекту;

3) з істотним порушенням будівельних норм і правил.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, за результатами перевірки дотримання вимог у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил (акт від 10 листопада 2016 року) встановлено, що громадянином виконано будівельні роботи з реконструкції приміщення торгівельного павільйону А-1 без реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт, що є порушенням п. 2 ч. 1 ст. 34, ч. 1 ст. 36 Закону "Про регулювання містобудівної діяльності". На момент перевірки встановлено виконання робіт з кладки стін другого поверху, розпочаті роботи з улаштування покрівлі та штукатурки стін.

Самовільне будівництво на самовільно зайнятій ділянці полягає у веденні будівельних, монтажних робіт, направлених на зведення нових споруд, або реконструкцію, реставрацію, впорядкування, капітальний ремонт вже існуючих об'єктів, розширення або їх технічне переоснащення. Обов'язковою умовою складу злочину є відсутність дозвільної документації відповідних органів контролю (нагляду).

Таким чином, суд першої інстанції, з чим погодився апеляційний суд, дійшли правильного висновку про доведеність винуватості громадянина у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 197-1 КК, у тому числі і за будівництво другого поверху торгівельного павільйону без спеціального для цього дозволу.

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. LIGA360 інтегрувала всі продукти компанії ЛІГА:ЗАКОН в єдиний інформаційний простір, щоб об'єднати всю команду для спільного управління ризиками та пошуку нових можливостей в режимі віддаленої роботи.

Замовити безкоштовний повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 та ключових продуктів ЛІГА:ЗАКОН можна тут.

Також читайте:

Коли виникає право власності на нерухоме майно банкрута, продане на аукціоні

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини