Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За якої умови працівникові можна скоротити премію або зарплату на час карантину

Реклама

ГУ Держпраці у Кіровоградській області зазначило, що тимчасове зниження заробітної плати на період фінансової скрути підприємства (без внесення змін до колективного договору) передбачене у ст. 14 Закону «Про оплату праці».

У колективному договорі на період подолання фінансової скрути підприємства на строк не більше шести місяців може бути встановлено оплату праці нижче норми, визначеної генеральною, галузевою або регіональною угодами, але не нижче за державні норми і гарантії. А тому якщо у колективному договорі ця норма прописана, підприємство може застосувати цей тимчасовий захід.

Однак у ст. 103 Кодексу законів про працю: про нові або зміну діючих умов оплати праці в бік погіршення власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника не пізніш як за два місяці до їх запровадження або зміни. Аналогічна норма міститься у ст. 29 Закону «Про оплату праці». Тому в ситуації з карантином це не завжди варіант.

На практиці можливо таке - дистанційна робота на умовах неповного робочого часу (за заявою працівника, тобто якщо працівник висловив бажання працювати на таких умовах). Оплата праці у випадках установлення неповного робочого часу провадиться пропорційно до відпрацьованого часу.

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. LIGA360 інтегрувала всі продукти компанії ЛІГА:ЗАКОН в єдиний інформаційний простір, щоб об'єднати всю команду для спільного управління ризиками та пошуку нових можливостей в режимі віддаленої роботи.

Замовити безкоштовний повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 та ключових продуктів ЛІГА:ЗАКОН можна тут.

Також читайте:

Чи є карантин підставою для відмови працівника від відрядження;

Чи є скорочення штату законною причиною для звільнення працівника;

Чи вважається найманим працівником особа, яка працює не за трудовим договором.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини