Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як працюватиме єдиний рахунок для сплати податків та ЄСВ

Реклама

Уряд постановою від 29 квітня 2020 р. № 321 визначив механізм функціонування єдиного рахунка для сплати податків та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, який запрацює з 1 січня 2021 року.

Вся інформація про поточні податкові зміни доступна у новому модулі ПОДАТКИ-2020, багато з матеріалів якого відкриті для вільного доступу. Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Через єдиний рахунок можна сплачувати податок на прибуток підприємств, податок на доходи фізичних осіб, єдиний соціальний внесок, єдиний податок, рентну плату, а також інші платежі, контроль за справлянням яких покладено на ДПС. Втім він не використовується для сплати ПДВ та акцизного податку з пального та спирту. Таке виключення пов'язане з функціонуванням спеціальних систем електронного адміністрування цих податків.

Єдиний рахунок відкриватиметься в Казначействі на ім'я ДПС. Платник податків має один раз протягом календарного року повідомити в електронній формі (через електронний кабінет) про використання або відмову від використання єдиного рахунка.

Якщо платник - юридична особа має відокремлені підрозділи, то повідомлення подається за кожним відокремленим підрозділом.

Використання єдиного рахунка розпочинається з наступного робочого дня після подання повідомлення. Якщо платник вирішив відмовитися від використання єдиного рахунка таке використання припиняється починаючи з 1 січня наступного календарного року.

Для платників, які використовують єдиний рахунок, ДПС відкриває єдину картку платника. В єдиній картці відображаються дані про платника та операції, що проводяться з коштами, які зараховані/перераховані/повернуті (враховані) на єдиний рахунок/з єдиного рахунка. Інформація про рух коштів на єдиному рахунку доступна платнику в електронному кабінеті в актуальному стані.

Під час використання єдиного рахунка платник не має права сплачувати такі кошти на інші рахунки, відкриті Казначейством для сплати таких податків, а кошти, які сплачені на інші рахунки, вважаються помилково сплаченими та підлягають поверненню.

Якщо на єдиний рахунок надійшли кошти від платника, не включеного до реєстру або ДПС не може ідентифікувати платника з інформації про рух коштів на єдиному рахунку, такі кошти повертаються на рахунок, через який здійснено таке зарахування. Зазначені кошти не вважаються зарахованими на єдиний рахунок та не підлягають відображенню в єдиній картці платника.

Про помилково сплачені грошові зобов'язання ДПС не пізніше наступного робочого дня з дня їх зарахування надсилає платнику через електронний кабінет повідомлення. Платник не пізніше наступного робочого дня після отримання повідомлення визначає належність платежу відповідному одержувачу. Якщо платник протягом зазначеного строку не визначив належність платежу, інформація з розрахункового документа вважається інформацією без визначення належності платежу відповідному одержувачу і суми такого платежу включаються ДПС до реєстру платежів з єдиного рахунка в розрізі окремого платника у складі зведеного реєстру платежів з урахуванням черговості сплати, визначеної пунктом 35-1.6 статті 35-1, пунктом 89.7 статті 89 та пунктом 131.2 статті 131 ПК.

Документом також визначено порядок повернення (врахування) помилково та/або надміру зарахованих коштів.

Щоб тримати у фокусі важливі для вашого бізнесу зміни, замовте тестовий доступ до рішення LIGA360. Моніторинг змін законодавства, судових рішень, контроль змін в діяльності партнерів і конкурентів, налаштування персональної стрічки новин з джерел, яким ви довіряєте і ще 10 інструментів для командного управління ризиками і можливостями під час кризи

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини