Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оскарження рішень ДПС: в податковій роз'яснили нюанси

Реклама

Податківці роз'яснюють деякі нюанси оскарження рішень податкової служби.

Які встановлено строки оскарження рішень про застосування фінансових санкцій у вигляді штрафів, передбачених ЗУ «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального», до контролюючих органів?

Адміністративне оскарження таких рішень здійснюється в порядку та у строки, визначені ст. 56 Податкового кодексу, а саме, якщо контролюючий орган самостійно визначає грошове зобов'язання платника податків за причинами, не пов'язаними із порушенням податкового законодавства, такий платник податків має право на адміністративне оскарження рішень контролюючого органу протягом 30 календарних днів, що настають за днем надходження податкового повідомлення-рішення (рішення) контролюючого органу.

Тимчасово, на період до 31 травня 2020 року (включно), зупиняється перебіг строків, встановлених ст. 56 ПКУ (в частині процедури адміністративного оскарження), щодо скарг платників податків (крім скарг щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ та/або з від'ємного значення з ПДВ), що надійшли (надійдуть) до 31 травня 2020 року та/або які не розглянуті станом на 18 березня 2020 року. Таке зупинення не породжує будь-яких наслідків. З 1 червня 2020 року перебіг строків продовжується з урахуванням часу, що минув до такого зупинення.

Знайти відповіді ДПС на запитання платників податків з усіх напрямків чинного податкового законодавства можна в модулі «База податкових знань» ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Скористайтесь для цього тестовим доступом.

У які строки та до якого органу ДПС подається скарга на ППР або інше рішення контролюючого органу?

Рішення, прийняті контролюючим органом, можуть бути оскаржені в адміністративному або судовому порядку.

Скарга подається до контролюючого органу вищого рівня у письмовій формі (за потреби - з належним чином засвідченими копіями документів, розрахунками та доказами, які платник податків вважає за потрібне надати з урахуванням вимог п. 44.6 ст. 44 ПК) протягом 10 робочих днів, що настають за днем отримання ППР або іншого рішення контролюючого органу, що оскаржується.

Якщо контролюючий орган самостійно визначає грошове зобов'язання платника податків за причинами, не пов'язаними із порушенням податкового законодавства, такий платник податків має право на адміністративне оскарження рішень контролюючого органу протягом 30 календарних днів, що настають за днем надходження податкового повідомлення-рішення (рішення) контролюючого органу.

Строки подання скарги можуть бути продовжені за правилами і на підставах, визначених п. 102.6 ст. 102 ПК.

Проте на період до 31 травня 2020 року (включно), зупиняється перебіг строків, а з 1 червня 2020 року перебіг строків продовжується з урахуванням часу, що минув до такого зупинення.

Звітність - не проблема з REPORT. Сервіс онлайн-звітності містить актуальні форми, підказки до заповнення, а також найзручнішу систему керування ПДВ. Замовляйте тестовий доступ на 7 днів та переконайтеся самі.
В який строк платник має право подати скаргу на ППР за порушення законодавства у сфері ЗЕД?

У разі якщо платник податків вважає, що контролюючий орган неправильно визначив суму коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності, він має право звернутися до контролюючого органу вищого рівня із скаргою про перегляд податкового повідомлення-рішення протягом 10 робочих днів, що настають за днем отримання платником податків такого рішення.
Потрібно також врахувати тимчасове, на період до 31 травня 2020 року (включно), зупинення перебігу строків.

Чи повинен платник податків повідомляти контролюючий орган про оскарження ППР в суді?

Відповідно до абзаців першого та четвертого п. 56.18 ст. 56 ПК, з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ, платник податків має право оскаржити в суді податкове повідомлення-рішення або інше рішення контролюючого органу у будь-який момент після отримання такого рішення.

При зверненні платника податків до суду з позовом грошове зобов'язання вважається неузгодженим до дня набрання судовим рішенням законної сили.

З огляду на зазначене, платник податків має право оскаржити податкове повідомлення-рішення або інше рішення контролюючого органу в суді незалежно від того, чи проводиться процедура адміністративного оскарження. Водночас платник податків повинен повідомити контролюючий орган про надання позовної заяви до суду.

IT-компанія ЛІГА:ЗАКОН створила на підтримку українського бізнесу екосистему хмарних продуктів LIGA360. Вона поєднує єдиний робочий простір, чат із командою, аналіз законодавства та медійного кола, зміни в діяльності партнерів, клієнтів та конкурентів, можливість сформувати персональне комплексне рішення для свого сегменту та спільно з командою оцінювати бізнес-ризики. 

Ви можете замовити повнофункціональний безкоштовний тестовий доступ до LIGA360 вже зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини