Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як закрити ФОП у разі його смерті

Реклама

Податківці роз'яснють, що у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП у зв'язку зі смертю, визнанням безвісно відсутньою або оголошенням померлою до держреєстратора подається ксерокопія свідоцтва про смерть або судове рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою.

Знайти відповіді ДПС на питання платників податків по всіх напрямах чинного податкового законодавства можна в модулі "База податкових знань" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Скористайтеся для цього тестовим доступом.

Відомості з ЄДР про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП є підставою для зняття її з обліку, зокрема в органах державної податкової служби та/або вчинення інших дій відповідно до законодавства.

Дата зняття з обліку відповідає даті отримання відомостей про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

Якщо контролюючим органом від спадкоємців отримано копію свідоцтва про смерть фізичної особи, яка зареєстрована підприємцем, і стосовно такого підприємця до ЄДР не внесено запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, контролюючий орган надсилає державному реєстратору копію свідоцтва про смерть такої фізичної особи - підприємця для вжиття необхідних заходів.

Читайте також: як закрити ФОП без податкових наслідків

Відомості про ФОП в автоматичному режимі можна контролювати за допомогою сервісу CONTR AGENT.

Підпунктом 37.3.2 п. 37.3 ст. 37 Податкового кодексу визначено, що підставами для припинення податкового обов'язку, крім його виконання, є, зокрема, смерть фізичної особи.

Стосовно фізичної особи, яка померла або визнана судом безвісно відсутньою або оголошена померлою чи визнана недієздатною, особою, відповідальними за погашення грошових зобов'язань платника податків, є особи, які вступають у права спадщини або уповноважені здійснювати розпорядження майном такої особи.

Порядок виконання грошових зобов'язань та/або погашення податкового боргу фізичної особи - підприємця у разі її смерті або визнання безвісно відсутньою чи недієздатною встановлений ст. 99 ПКУ.

Зокрема, встановлено, що виконання грошових зобов'язань та/або погашення податкового боргу ФОП у разі її смерті або оголошення судом померлою здійснюється її спадкоємцями, які прийняли спадщину (крім держави), в межах вартості майна, що успадковується, та пропорційно частці у спадщині на дату її відкриття.

Зверніть увагу: Припинити трудові відносини з померлим роботодавцем - ФОП можна тільки через суд

Претензії спадкоємцям пред'являються контролюючими органами в порядку, встановленому цивільним законодавством. Після закінчення строку прийняття спадщини грошові зобов'язання та/або податковий борг спадкодавця стають грошовими зобов'язаннями та/або податковим боргом спадкоємців.

Протягом строку прийняття спадщини на грошові зобов'язання та/або податковий борг спадкодавців пеня не нараховується.

У разі переходу спадщини до держави грошові зобов'язання померлої фізичної особи припиняються.

Щоб тримати у фокусі важливі для вашого бізнесу зміни, замовте тестовий доступ до рішення LIGA360. Моніторинг змін законодавства, судових рішень, контроль змін в діяльності партнерів і конкурентів, налаштування персональної стрічки новин з джерел, яким ви довіряєте і ще 10 інструментів для командного управління ризиками і можливостями під час кризи

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини