Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Укрпошту планують прирівняти до банківської установи: що це означає

Реклама

Сьогодні, 19 травня на своєму засіданні Верховна Рада прийняла за основу проект Закону № 2788-д, яким пропонується надати національному поштовому оператору можливості відкривати, вести й обслуговувати поштові рахунки клієнтів.

Що ще передбачає законопроект?

Поштові рахунки «Укрпошти» фактично прирівнюватимуться до банківських. Це дозволить зараховувати на такі рахунки зарплати, пенсії, соціальні виплати, торговельні виручки, випускати платіжні картки.

Для коштів, розміщених на поштових рахунках, будуть діяти такі ж обмеження, як і для грошей на банківських рахунках.

Для здійснення фінансової діяльності «Укрпошта» матиме кореспондентський рахунок у Національному банку України та в інших банках, і стане учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Пенсії, соціальну допомогу «Укрпошта» виплачуватиме й надалі. Але вже на спеціальний рахунок - так коштами можна буде вільно користуватися, знімати готівку, перераховувати тощо.

Законопроектом пропонується запровадити систему поштових рахунків, ввести термін «поштовий рахунок», визначити перелік фінансових послуг, які зможе надавати національний оператор поштового зв'язку АТ «Укрпошта», серед яких: відкриття та ведення поштових рахунків, проведення розрахункових банківських операцій, випуск та обслуговування платіжних карток, залучення коштів фізичних та юридичних осіб.

Реакція Нацбанку на законопроект

Національний банк виступає проти ухвалення цього проекту Закону та проти створення державного «поштового» банку.

"Нелогічно. Неконкурентно. Ризиково. Це якщо у три слова стиснути нашу позицію про ідею дозволити «Укрпошті» надавати банківські послуги", - повідомляється на сторінці Нацбанку у Фейсбуці.

Центральний банк закликає Уряд та Верховну Раду висловити спільну позицію та відхилити законопроект.

Так, пропонується декілька альтернатив:

- "Укрпошта" може надавати у сільській місцевості агентські послуги від імені банків.

- "Укрпошта" може працювати у межах нового платіжного законодавства. Нова редакція Закону «Про платіжні послуги» дозволить поштовому оператору вести рахунки клієнтів та забезпечувати розрахунки, а також випускати власні платіжні картки без участі банку.

Нацбанк зазначає, що цей варіант - оптимальний. Адже «Укрпошта» має ліцензію на надання платіжних послуг, яка може бути легко розширена у межах чинного законодавства.

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. LIGA360 інтегрувала всі продукти компанії ЛІГА:ЗАКОН в єдиний інформаційний простір, щоб об'єднати всю команду для спільного управління ризиками та пошуку нових можливостей в режимі віддаленої роботи.

Замовити повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 та ключових продуктів ЛІГА:ЗАКОН можна тут.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини