Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Лізинговим компаніям готують нові правила регулювання

Реклама

Національний банк оприлюднив Білу книгу "Майбутнє регулювання небанківського лізингу". У документі регулятор описує поточний стан лізингового ринку, проблеми та заплановані зміни в регулюванні.

Стежите за новинами вашої галузі? Спробуйте створити свій власний інфорпростір в екосистемі LIGA360. Власна стрічка новин і моніторинг з понад 1835 медіа, 20 телеканалів, 15 радіостанцій, 1 800 інтернет та друкованих ЗМІ. Обирайте що читати саме вам! Спробувати LIGA360

НБУ планує запровадити наступні ключові зміни:

По-перше, будуть уніфіковані вимоги до лізингодавців, які працюють у формі фінансових компаній чи у формі юридичних осіб з ліцензією на фінансовий лізинг. Хоча послугу вони надають однакову, наразі вимоги до них різні. Національний банк встановить єдині вимоги та для надання послуги фінансового лізингу вимагатиме від лізингодавця отримання ліцензії на здійснення діяльності фінансової компанії. Лізингодавці, що вже зараз існують на ринку, будуть переоформлені в статус фінансових компаній з відповідним видом ліцензії автоматично. Як і раніше, окрім надання фінансових послуг лізингодавці зможуть займатися також іншою господарською діяльністю, в тому числі оперативним лізингом. 

Лізингові компанії повинні підтримувати власний капітал на рівні 3 млн грн у випадку надання тільки послуг із фінансового лізингу або 5 млн грн, якщо лізингова компанія планує надавати дві або більше фінансових послуг.

По-друге, буде чітко врегулювано та розширено джерела фінансування фінансових компаній. Лізингодавці зможуть, серед інших, залучати кошти в афілійованих осіб та кошти на умовах субординованого боргу, в тому числі від фізичних та юридичних осіб, які є кваліфікованими інвесторами. Також буде чіткіше врегульована можливість залучення коштів шляхом випуску боргових цінних паперів. 

По-третє, будуть підвищені вимоги до прозорості компаній та складання і розкриття звітності. Інформативна звітність, складена за міжнародними стандартами та перевірена незалежним зовнішнім аудитом, повинна стати основною формою підтвердження фінансового стану компанії перед її контрагентами та кредиторами.

Коментарі або пропозиції щодо нового регулювання можна надыслати на електронну адресу split_feedback@bank.gov.ua

Ставте на моніторинг необхідні компанії у CONTR AGENT та оперативно дізнайтеся про зміну керівного складу контрагента, початок процедури банкрутства чи заборгованість в особистому кабінеті або електронним листом. Всі дані оновлюються з понад 40 державних реєстрів та відкритих джерел. Поставити на моніторинг зараз

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини