Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прожитковий мінімум планують визначати у відсотках від середньої зарплати

Реклама

Группа народних депутатів у співавторстві з Головою Комітету ВР України з питань соціальної політики Галиною Третьяковою зареєстрували законопроект № 3515, яким пропонується врегулювати питання формування прожиткового мінімуму та створити передумови для його підвищення.

У пояснювальній записці вказані такі основні положення проекту:

  • змінити визначення прожиткового мінімуму, встановивши, що це прийнятний рівень витрат, який дозволяє підтримувати достатній рівень життя людини, притаманний суспільству. Визначати розмір прожиткового мінімуму пропонується в розрахунку на одну особу.

  • прожитковий мінімум має встановлюватися у відсотковому співвідношенні до середньомісячної заробітної плати в Україні за рік, що передує року формування Держбюджету, з урахуванням прогнозного рівня інфляції поточного року. Відсоткове співвідношення розміру прожиткового мінімуму до середньомісячної заробітної плати має становити не менше:

у 2021 році - 40 відсотків;

у 2022 році - 41 відсотків;

у 2023 році - 42 відсотків;

у 2024 році - 43 відсотків;

у 2025 році - 44 відсотків;

у 2026 році - 45 відсотків;

у 2027 році - 46 відсотків;

у 2028 році - 47 відсотків;

у 2029 році - 48 відсотків;

у 2030 році - 49 відсотків;

у 2031 році - 50 відсотків.

Бізнес потребує контролю, особливо в період нестабільних економічних умов. Моніторте стан компаній 24/7 у системі CONTR AGENT, яка містить базу досьє на понад 6,5 млн компаній та ФОП України. Почати моніторинг зараз.

  • якщо фактичний розмір прожиткового мінімуму протягом трьох місяців перевищує більш ніж на 10 відсотків розмір затвердженого прожиткового мінімуму, Кабмін має розглянути питання щодо його підвищення.

  • регулярне опитування домогосподарств щодо фактичних витрат на продукти харчування, непродуктові товари, послуги, догляд за дітьми та відсоткового розміру заощаджень у структурі витрат домогосподарств. Під домогосподарством розуміється деклароване економічне об'єднання одного/двох/декількох осіб, які ведуть спільний облік доходів та витрат, що оподатковуються податком на доходи фізичних осіб.

  • визначено розміри, у яких мають застосовуватися показники прожиткового мінімуму, обраховані відповідно до цього Закону, для системи оподаткування доходів домогосподарств та для системи обрахунку пенсій, починаючи із 44 % у 2021 році і до 100 % у 2041 році, тобто з підвищенням на два відсотка кожного року.

  • зміна підходів до встановлення розмірів посадових окладів, а саме не в залежності від прожиткового мінімуму, а від мінімального розміру посадового окладу для відповідних категорій працівників, який передбачається затверджувати законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

  • для визначення штрафів та грошових стягнень за адміністративні, кримінальні та інші порушення передбачається застосовувати розрахункову одиницю, що затверджується законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

Щоб тримати в фокусі важливі для вашого бізнесу зміни, замовляйте тестовий доступ до рішення LIGA360. Моніторинг змін законодавства, судових рішень, контроль змін в діяльності партнерів і конкурентів, налаштування персональної стрічки новин з джерел, яким довіряєте ви та ще 10 інструментів для командного управління ризиками і можливостями під час кризи.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини