Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На які перевірки не поширюється карантинний мораторій

Реклама

Відновлення роботи бізнесу спричинило багато питань щодо можливості перевірок його діяльності. Бізнес не завжди розуміє, на які перевірки не поширюється дія "карантинного" мораторію.

Про це Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України зазначило на своїй сторінці у Фейсбук.

Дві категорії перевірок

Перша категорія, на яку є мораторій під час карантину - це т. зв. державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності. Він ідентифікується за сферами контролю, а НЕ за органами. Тобто у тієї ж Держпродспоживслужби біля 15 сфер контролю, і одні з них підпадають під дію мораторію (наприклад, захист рослин), інші - ні (наприклад, окремо виділене державне регулювання цін). Під мораторій потрапляють перевірки пожежної безпеки, охорони праці, екологічні перевірки тощо (всього більше 80 сфер). Весь цей вид контролю регулюється Законом № 877 “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”.

Цим самим Законом встановлено всі базові правила проведення перевірок, а також саме для цього виду контролю поширюється дія інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю) - так званий Інспекційний портал. На ньому для таких перевірок публікуються плани, результати, звіти про виконання планів.

Друга категорія - це перевірки, які здійснюються у сферах, що не підпадають під дію цього Закону (ст. 2 Закону № 877):

1. валютного контролю;

2. податкового контролю;

3. митного контролю;

4. державного експортного контролю (крім деяких питань космічної діяльності);

5. контролю за дотриманням бюджетного законодавства;

6. банківського нагляду;

7. державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції;

8. державного нагляду (контролю) в галузі телебачення і радіомовлення;

9. державного нагляду (контролю) за дотриманням суб'єктами господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг;

10. законодавства у сферах енергетики та комунальних послуг;

11. державного ринкового нагляду та контролю нехарчової продукції.

Вся інформація про поточні податкові зміни доступна в новому модулі ПОДАТКИ-2020, багато з матеріалів якого відкрито для вільного доступу. Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні отримуйте в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Важливо!

Окремо варто зупинитися на державному ринковому нагляді та контролі нехарчової продукції. Контроль у цій сфері здійснюють 7 органів згідно з переліком видів продукції, що підлягає контролю. Серед цих органів Держпраці, ДСНС, Держпродспоживслужба. Усі вони, з одного боку, перебувають під мораторієм для більшості з їхніх сфер контролю, але можуть здійснювати будь-які перевірки у частині ринкового нагляду.

Законами 530-ІХ та 533-ІХ на час карантину заборонені планові перевірки для першої категорії та податкові перевірки з деякими винятками.

Отже, три важливі висновки про перевірки:

- перевірки під час карантину можливі;

- перевірки другої категорії НЕ підпадають під мораторій (за винятком податкових, заборонених окремо);

- перевірки другої категорії НЕ відображаються на Інспекційному порталі.

Нагадає підприємцям, коли платити податки і подавати звіти бот-бухгалтер ReporTах. Крім того, бот самостійно перевіряє чи немає у вас податкових боргів і штрафів перед державою. Після перевірки - допоможе сплатити борг миттєво.

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. LIGA360 інтегрувала всі продукти компанії ЛІГА:ЗАКОН в єдиний інформаційний простір, щоб об'єднати всю команду для спільного управління ризиками та пошуку нових можливостей в режимі віддаленої роботи.

Замовити повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 та ключових продуктів ЛІГА:ЗАКОН можна тут.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини