Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК

Реклама

ГУ ДПС у м. Києві інформує про зміни щодо застосування штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК в ЄРПН які передбачені Законом № 466.

Вся інформація про поточні податкові зміни доступна в новому модулі ПОДАТКИ-2020, багато з матеріалів якого відкрито для вільного доступу. Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні отримуйте в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Зокрема, встановлено нові штрафи за невчасну реєстрацію ПН/РК, в яких не зазначаються суми ПДВ, а саме:

- ПН/РК, складених на операції з постачання товарів/послуг, що звільняються від оподаткування податком на додану вартість;

- ПН, складених на операції, що оподатковуються за нульовою ставкою;

- ПН, складених відповідно до пункту 198.5 статті 198 ПКУ у разі здійснення операцій, визначених підпунктами "а" - "г" цього пункту, та РК, складених до таких ПН;

- ПН, складених відповідно до статті 199 ПКУ, та РК, складених до таких податкових накладних;

- ПН, складених відповідно до абзацу одинадцятого пункту 201.4 статті 201 ПКУ.

За порушення граничного строку реєстрації таких ПН/РК в ЄРПН, на платника податку накладається штраф в розмірі 2% обсягу постачання (без ПДВ), але не більше 1020 гривень (пп. 1201.1. статті 1201 ПКУ).

Відсутність реєстрації таких ПН/РК в ЄРПН, якщо це порушення зазначене в податковому повідомленні-рішенні, складеному за результатами перевірки контролюючого органу, тягне за собою накладення на платника податку штрафу в розмірі 5 % обсягу постачання (без ПДВ), але не більше 3400 гривень (пп. 1201.2. статті 1201 ПКУ).

Тобто, під нові штрафи за невчасну реєстрацію в ЄРПН підпадають також і ПН/РК, в яких не зазначаються суми ПДВ. В таких випадках штрафи нараховуються у відсотках до обсягу постачання, встановлених Законом № 466.

Податківці зауважили, що якщо штрафи за порушення граничного строку реєстрації таких ПН та/або РК в ЄРПН, передбачені статтею 201 ПКУ, були нараховані протягом періоду з 1 січня 2017 року до 31 грудня 2019 року, але грошові зобов'язання за ними станом на дату набрання чинності Законом № 466 неузгоджені (відповідні ППР знаходяться в процедурі адміністративного або судового оскарження та грошові зобов'язання за ними не сплачено), то мають застосовуватися нові розміри штрафів, встановлені Законом № 466.

Контролюючий орган за місцем реєстрації платника податку здійснює перерахунок суми штрафу і надсилає (вручає) такому платнику нове ППР. Попереднє ППР вважається скасованим (відкликаним).

Звітність - не проблема з REPORT. Сервіс онлайн-звітності містить актуальні форми, підказки до заповнення, а також найзручнішу систему керування ПДВ. Замовляйте тестовий доступ на 7 днів та переконайтеся самі.  

Порушення платниками ПДВ граничного строку, передбаченого для реєстрації всіх інших ПН та/або РК в ЄРПН, тягне за собою накладення штрафу в розмірі від 10 до 50% суми податку на додану вартість, зазначеної в таких ПН/РК в залежності від кількості календарних днів порушення строку реєстрації (пп. 1201.1. статті 1201 ПКУ).

Відсутність реєстрації протягом граничного строку всіх інших ПН та/або РК в ЄРПН, про що зазначено в ППР, складеному за результатами перевірки контролюючого органу, - тягне за собою накладення на платника податку штрафу в розмірі 50% суми податкових зобов'язань з податку на додану вартість, вказаної у такій ПН та/або РК, або від суми податку на додану вартість, нарахованого за операцією з постачання товарів/послуг, якщо ПН на таку операцію не складено.

До внесення змін Законом № 466 штрафи за невчасну реєстрацію в розмірі від 10 до 50% суми податку на додану вартість, зазначеної в ПН/РК в залежності від кількості календарних днів порушення строку реєстрації, та в розмірі 50% суми податкових зобов'язань з податку на додану вартість (визначених при перевірці) не застосовувались за порушення граничного строку реєстрації лише до ПН, що не надавалися отримувачу (покупцю) та були складені на постачання товарів/послуг для операцій: які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою.

А штрафи, які б розраховувалися у відсотках до обсягу постачання по ПН/РК, в яких не зазначаються суми ПДВ, взагалі не були передбачені пп. 1201.1.  та пп. 1201.2.  статті 1201 ПКУ.

Як упоратися з потоком інформації і завжди тримати руку на пульсі законодавчих змін? Компанія ЛІГА:ЗАКОН розробила LIGA360 - інноваційну екосистему для командного управління ризиками. Відтепер ви зможете отримувати автоматичні сповіщення про критичні зміни, важливі для вашого бізнесу та працювати при цьому в єдиному середовищі з колегами. Замовте тест, щоб оперативно приймати антикризові рішення разом з командою.

Читайте також:

Податкова реформа: топ-10 змін ПДФО

У ДПС роз'яснили, які зміни внесли до Податкового кодексу

Відповідальність платників податків по-новому: пом'якшувальні обставини та нові штрафи

Що нового для ФОП передбачив Закон № 466

Мала податкова реформа 2020: рекомендації власникам бізнесу

Податкові перевірки по-новому: що змінює Закон № 466

Податкова реформа: ПДВ-зміни Закону № 466

КІК-податок 2021: що потрібно знати вже зараз податковому юристу

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини