Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зменшено штрафи за порушення граничних строків реєстрації податкових накладних

Реклама

ДПС у Інформаційному листі № 13 зазначила нововведення, запроваджені Законом № 466, щодо штрафів за порушення граничних строків реєстрації податкових накладних.

Так, Законом № 466 уточнено розмір штрафів за порушення платниками ПДВ граничного строку для реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до таких податкових накладних в ЄРПН, передбаченого статтею 201 ПК, складених при нарахуванні податкових зобов'язань відповідно до п.198.5 ст.198 та п.199.1 ст.199 Кодексу і у випадку перевищення бази оподаткування над фактичною ціною постачання:     

             

- у разі відсутності реєстрації - 5 % від обсягу постачання без ПДВ, але не більше 3 400 гривень (раніше - 50 % від суми ПДВ і без обмеження за сумою штрафу);

- у разі несвоєчасної реєстрації - 2 % від обсягу постачання без ПДВ, але не більше 1 020 гривень, незалежно від періоду запізнення (раніше - 10-50% від обсягу постачання без ПДВ в залежності від періоду запізнення і без обмеження за сумою штрафу).

Зазначені штрафи запроваджуються також щодо податкових накладних, складених за операціями, які звільнені від оподаткування або оподатковуються за ставкою 0% ПДВ.

Також підрозділ 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК доповнено новим пунктом, відповідно до якого неузгоджені та несплачені станом на 23 травня 2020 року штрафні санкції, нараховані з 1 січня 2017 по 31 грудня 2019 року, за зазначеними типами податкових накладних та/або розрахунків коригування до них, а також податкових накладних, складених за операціями з постачання на неплатників, підлягають перерахуванню за розмірами, зазначеними вище.

Ця норма поширюється на випадки, коли грошові зобов'язання неузгоджені (відповідні податкові повідомлення-рішення знаходяться в процедурі адміністративного або судового оскарження). У такому разі, контролюючий орган за місцем реєстрації платника податку здійснить перерахунок суми штрафу і надішле (вручить) такому платнику нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважатиметься скасованим (відкликаним).

Важливо!

Зазначені правила щодо перегляду штрафних санкцій за період з 1 січня 2017 року по 31 грудня 2019 року  можуть бути уточнені. Очікується, що період, за який нараховані штрафи, буде продовжений аж до дати набрання чинності Законом № 466.  Відповідна робота на цей час ведеться на площадці Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, до якої залучені Міністерство фінансів, ДПС, представники бізнес-асоціацій, інші експерти. 

Вся інформація про поточні податкові зміни доступна в новому модулі ПОДАТКИ-2020, багато з матеріалів якого відкрито для вільного доступу. Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні отримуйте в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Читайте головні новини, аналітичні матеріали та інтерв'ю ЛІГА:ЗАКОН Бізнес тепер у Telegram! Також підписуйтесь на нашу сторінку у Facebook

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини