Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Самобуди не можуть входити до складу спадщини: рішення ВС

Реклама

Лише у випадку коли будівництво об`єкта нерухомого майна здійснювалося згідно із законом, у разі смерті забудовника до завершення будівництва, його права та і обов'язки як забудовника входять до складу спадщини та успадковуються. Якщо закон був порушений і дозвільних та технічних документів на будівництво не було, то таке нерухоме майно слід вважати самочинно збудованим, а легалізувати його через правову процедуру успадкування неможливо.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 9 червня 2020 року у справі № 347/2273/17. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Тестовий доступ в систему можна оформити тут.

Обставини справи

Постановою приватного нотаріуса особі відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на обов'язкову частку у спадщині на 1/2 частину житлового будинку, 1/2 частку земельної ділянки у зв'язку відсутністю документів, необхідних для вчинення нотаріальної дії.

Особа не погодилася з таким рішенням нотаріуса, звернулася до суду. Задовольняючи позов суд першої інстанції виходив з того, що позивач є єдиним спадкоємцем першої черги, непрацездатною матір'ю померлої, тому має право на спадкування обов'язкової частки в спадковому майні, яка становить 1/2 частину та в установлений строк звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини.

Апеляційний суд скасував рішення суду попередньої інстанції.

Особа подала касаційну скаргу.

Позиція Верховного Суду

Якщо будівництво об'єкта нерухомого майна здійснювалося згідно із законом, то у разі смерті забудовника до завершення будівництва його права та обов'язки як забудовника входять до складу спадщини на підставі статті 1216 ЦК.

Випискою з інвентаризаційних матеріалів підтверджено, що в згідно архівних даних на за померлою зареєстровано на праві власності: житловий будинок, погріб, навіс, криниця, огорожа.

Інших господарських будівель не зазначено.

Наявність господарських приміщень, зокрема стайні, літньої кухні, гаража на поданих позивачем фототаблицях без належного їх технічного оформлення не може бути підставою для включення їх до складу майна спадкодавця та відповідно передаватись у спадщину.

ЛІГА:ЗАКОН розробила LIGA360:АДВОКАТ - комплексне рішення, що поєднує головні інструменти в єдиному робочому просторі для адвоката:

- повна база НПА;

- коментарі до кодексів;

- 85 млн судових рішень;

- подібні справи;

- правові позиції Верховного Суду;

- 6,5 млн досьє компаній і ФОП.

Замовляйте доступ зі знижкою 30 %. Акція діє до кінця червня.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини