Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС зазначив, що ЄСВ необхідно платити навіть у випадку арешту рахунків

Реклама

Накладення арешту на всі рахунки платника не є підставою для звільнення від штрафних санкцій за несплату ЄСВ. Жодних обставин, які можуть слугувати підставами для відстрочення сплати єдиного внеску або звільнення платника від нарахування штрафних санкцій та пені за несвоєчасну сплату єдиного внеску, чинним законодавством не передбачено.

Відповідне положення міститься у постанові КАС ВС у справі № 804/1290/16. З повним текстом постанови можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Тестовий доступ в систему можна оформити тут.

Обставини справи

У касаційній скарзі відповідач просить скасувати рішення судів першої та апеляційної інстанції.

В обґрунтування своїх вимог Криворізька центральна ОДПІ посилається на те, що при вирішенні даного спору судами попередніх інстанцій не враховано положення пункту 12 статті 9 Закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" відповідно до якої єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Позиція Верховного Суду

ВС скасував рішення попередніх судів, з огляду на таке.

Законодавство не ставить у залежність виконання обов'язку щодо своєчасної сплати нарахованого єдиного внеску від наявності певних умов, у тому числі від фінансового стану платника. Несвоєчасна виплата заробітної плати і несвоєчасне перерахування єдиного внеску є порушенням чинного законодавства, за яке передбачена відповідальність.

Посилання судів щодо неможливості позивача своєчасно сплачувати єдиний внесок у зв'язку із арештом коштів, що повинен був врахувати відповідач під час прийняття оспорюваного рішення, є необґрунтованими, оскільки в силу положень частини дванадцятої статті 9 Закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Жодних обставин, які можуть слугувати підставами для відстрочення сплати єдиного внеску або звільнення платника від нарахування штрафних санкцій та пені за несвоєчасну сплату єдиного внеску, чинним законодавством не передбачено.

Отже, рішення судів першої та апеляційної інстанції про неправомірність застосування штрафних санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування згідно оскаржуваного у даній справі рішення не ґрунтується на правильному застосуванні норм матеріального права.

ЛІГА:ЗАКОН розробила LIGA360:АДВОКАТ - комплексне рішення, що поєднує головні інструменти в єдиному робочому просторі для адвоката:

- повна база НПА;

- коментарі до кодексів;

- 85 млн судових рішень;

- подібні справи;

- правові позиції Верховного Суду;

- 6,5 млн досьє компаній і ФОП.

Замовляйте доступ зі знижкою 30 %.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини