Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зловживання статусом безробітного загрожує кримінальною відповідальністю

Реклама

Державна служба зайнятості звертає увагу на необхідність добросовісного використання прав і обов'язків, пов'язаних з набуттям статусу безробітного. У службі звернули увагу на випадки, коли особи реєструються в службі зайнятості як безробітні, проте паралельно отримують дохід.

Зареєстрований безробітний повинен повідомляти про:

  • працевлаштування;

  • укладання цивільної угоди про виконання роботи/надання послуг;

  • започаткування власної справи.

Можливі наслідки зловживання статусом безробітного:

  • скорочення тривалості виплат;

  • стягнення неправомірно виплачених коштів;

  • кримінальна відповідальність.

Так, за певних обставин, приховування факту отримання доходів може кваліфікуються за статтею 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) - карається штрафом до 50 НМДГ (850 грн) або громадськими роботами на строк до 240 годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років (ч. 1 ст. 190 ККУ).

За яких умов можна працювати і при цьому отримувати допомогу по безробіттю

1. Виконання громадських робіт.

2. Отримання допомоги по частковому безробіттю.

3. Робота на виборах.

Розмір допомоги по безробіттю визначається залежно від страхового стажу людини та її заробітної плати. Допомога по безробіттю виплачується залежно від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру.

Максимальний розмір допомоги по безробіттю наразі становить 8 788 грн. Розмір мінімальної виплати допомоги по безробіттю, що виплачується застрахованим особам в залежності від страхового стажу та заробітної плати, становить 1 800 грн., а особам, виплати яким призначаються без урахування страхового стажу та заробітної плати - 1 000 грн. (на період дії карантину + 30 календарних днів після його закінчення).

Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів, а для осіб передпенсійного віку - 720 календарних днів.

Стежите за новинами вашої галузі? Спробуйте створити власну стрічку новин і моніторити понад 1835 медіа, 20 телеканалів, 15 радіостанцій, 1 800 інтернет та друкованих ЗМІ. Обирайте, що читати саме вам! Спробувати LIGA360

Читайте також: Віддалена робота: чи може роботодавець знизити зарплату

Вихід з карантину: як правильно оформити повернення працівників

Що потрібно знати про звільнення під час карантину

Читайте головні новини, аналітичні матеріали та інтерв'ю ЛІГА:ЗАКОН Бізнес тепер у Telegram! Також підписуйтесь на нашу сторінку у Facebook

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини