Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли завдаток можуть не повернути навіть після виконання зобов'язання - ВС

Реклама

Якщо умовами договору передбачено, що підставою повернення завдатку є, зокрема, не лише виконання підрядником зобов'язань за договором у повному обсязі, а й повна сплата штрафних санкцій, то у разі прострочення виконання зобов'язання та несплати штрафних санкцій замовник не зобов'язаний повернути підряднику забезпечення виконання договору у вигляді завдатку.

Відповідне положення міститься у постанові КГС ВС від 13 травня 2019 року у справі № 910/5677/18. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Тестовий доступ в систему можна оформити тут.

Обставини справи

У касаційній скарзі особа зазначала, що виконала свої зобов'язання за договором у повному обсязі, платити за прострочення не вважає потрібним, але вважає, що їй повинні були повернути завдаток.

Позиція ВС

Частиною першою статті 546 ЦК визначено, що завдаток є одним із видів забезпечення виконання зобов'язання. Згідно з частиною першою статті 570 ЦК завдатком є грошова сума або рухоме майно, що видається кредиторові боржником у рахунок належних з нього за договором платежів, на підтвердження зобов'язання і на забезпечення його виконання.

Основною умовою повернення завдатку є виконання підрядником умов договору в повному обсязі. За змістом положень статей 626-628 ЦК договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Отже, якщо умовами договору передбачено, що підставою повернення завдатку є, зокрема, не лише виконання підрядником зобов'язань за договором у повному обсязі, а й повна сплата штрафних санкцій, то у разі прострочення виконання зобов'язання та несплати штрафних санкцій замовник не зобов'язаний повернути підряднику забезпечення виконання договору у вигляді завдатку.

За матеріалами прес-служби ВС

ЛІГА:ЗАКОН розробила LIGA360:АДВОКАТ - комплексне рішення, що поєднує головні інструменти в єдиному робочому просторі для адвоката:

- повна база НПА;

- коментарі до кодексів;

- 85 млн судових рішень;

- подібні справи;

- правові позиції Верховного Суду;

- 6,5 млн досьє компаній і ФОП.

Замовляйте доступ зі знижкою 30 %.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини