Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Яким буде мінімальний податок на с/г землі: законопроект № 3131-д

Реклама

До Верховної Ради надійшов доопрацьований законопроект № 3131-д, яким впроваджується новий податок для фермерів.

Детальніше про ініціативу запровадження мінімального податку читайте у матеріалі: Малим фермерам готують новий податок

Законопроектом № 3131-д пропонується запровадити новий механізм оподаткування доходів всіх власників та користувачів земельних ділянок с/г призначення шляхом встановлення однакового податкового навантаження на доходи, що отримуються такими особами з 1 га. такої землі.

Що це за податок?

Називатиметься він "поставлене податкове зобов'язання", тобто мінімальна сума, яку мають сплатити власники або користувачі такої землі з доходів від її використання.

У пояснювальній записці зазначено, що поставлене податкове зобов'язання не є додатковим податком чи збором. Це розрахункова сума (зобов'язання), з якою порівнюються сплачені податки. В повному обсязі вона сплачується лише у разі, якщо такі податки взагалі не сплачено, тобто, якщо земля орендується незаконно за різноманітними тіньовими схемами і відповідно не сплачуються податки, ані із заробітних плат, ані з реалізованої продукції.

Хто його нараховуватиме?

Юридичні особи та фізичні особи - підприємці будуть розраховувати поставлене податкове зобов'язання самостійно в річних деклараціях, а фізичним особам, які не є підприємцями, поставлене податкове зобов'язання буде нараховувати або податковий орган, або вони самі в річній декларації.

Чи потрібно його сплачувати за присадибні ділянки ?

При визначенні поставленого податкового зобов'язання не будуть враховуватися ділянки, надані фізичним особам для садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва, ведення особистого селянського господарства (до 1 га), а також землі сільськогосподарського призначення, передані в оренду чи емфітевзис.

Як розраховується сума поставленого податкового зобов'язання?

Пропонується наступна формула:

ППЗ = НГО x S x К x М/12, де S- площа земельної ділянки, М-кількість місяців використання землі, К - коефіцієнт, максимальний розмір якого становить 0,045 (або 4,5%).

Нормативно грошова оцінка за формулою рахується по кожній земельній ділянці, але не вище середнього значення по області.

(Довідково: в умовах 2020 року максимальна сума поставленого податкового зобов'язання становить 1400 грн. (при середній по Україні нормативній грошовій оцінці землі - 28 000 грн./га та значенні коефіцієнту - 0,045).

Чи будуть пільги та перехідний період?

Для власників та користувачів сіножатей, пасовищ та багаторічних насаджень пропонується коефіцієнт 0,01, а для фізичних осіб - підприємців (у тому числі фермерів на четвертій групі спрощеної системи) - коефіцієнт 0,02.

Також пропонується на 2021 - 2023 роки встановити понижені коефіцієнти для розрахунку поставленого податкового зобов'язання - замість коефіцієнту 0,045 пропонується застосовуватися коефіцієнт 0,03 - за 2021 рік, 0,035 - за 2022 рік, 0,04 - за 2023 рік, а для фізичних осіб - підприємців, в тому числі фермерів, взагалі передбачено за 2021 - 2022 роки застосовувати коефіцієнт зі значенням 0.

Як сплачуватиметься поставлене податкове зобов'язання?

Механізм оподаткування полягатиме в порівнянні суми податків, сплачених фізичними або юридичними особами у зв'язку з використанням належних їм чи орендованих земельних ділянок та поставленого податкового зобов'язання. До порівняння братимуться - податок на прибуток підприємств, ПДФО і ВЗ, земельний податок/плата за землю, єдиний податок, єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Якщо поставлене податкове зобов'язання виявиться більшим за фактично сплачені податки, то до бюджету буде доплачуватися перевищення поставленого зобов'язання над сплаченими податками.

Особи, які за наслідками року декларують збитки або відсутність доходів від використання землі, будуть сплачувати до бюджету повну суму розрахованого поставленого податкового зобов'язання.

Коли його запровадять?

Законопроектом передбачено впровадження поставленого податкового зобов'язання з 1 січня 2022 року (за 2021 рік).

Також проектом пропонується незастосовувати за 2021 рік штрафні санкцій за заниження платниками податків суми річного податкового зобов'язання з відповідного податку, розрахованого з урахуванням поставленого податково зобов'язання, а також за несвоєчасну сплату узгодженого податкового зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб, розрахованого контролюючим органом з урахуванням поставленого податкового зобов'язання.

Крім того, проектом встановити, що до середньомісячного сукупного доходу сім'ї при визначенні права на отримання пільг та житлових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу, не включаються доходи, отримані громадянами від реалізації власної сільськогосподарської продукції, якщо сума таких доходів сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати.

Аграрна галузь переживає часи турбулентності, тому сьогодні вкрай важливо бути на крок попереду зовнішніх загроз. ЛІГА:ЗАКОН пропонує LIGA360 - комплекс інформаційно-аналітичних продуктів для агробізнесу, який допоможе об'єднати всіх співробітників у єдиному середовищі для командного управління ризиками та ухвалювати сильні рішення для втримання лідерських позицій. Будьте в курсі суперечливих законодавчих змін, активізації рейдерських атак, стану контрагентів, партнерів, конкурентів і свого підприємства. Обирайте в липні LIGA360 для агробізнесу на найвигідніших умовах.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини