Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як Держфінмоніторинг складатиме протоколи у разі неподання інформації про фіноперації

Реклама

Мінфін наказом від 6 липня 2020 року № 402 затвердив Інструкцію з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення посадовими особами Державної служби фінансового моніторингу України.

Документом встановлено порядок складання та подання протоколів та матеріалів про адміністративні правопорушення, передбачені частиною другою статті 166-9 КпАП.

Протоколи про адміністративні правопорушення складають уповноважені на те Держфінмоніторингом посадові особи (працівники Департаменту фінансових розслідувань) за порушення вимог законодавства, а саме за неподання, несвоєчасне подання або подання недостовірної інформації, пов'язаної з аналізом фінансових операцій, що стали об'єктом фінансового моніторингу, довідок та копій документів (у тому числі тих, що містять інформацію з обмеженим доступом) на запит Держфінмоніторингу.

Якщо правопорушення вчинено кількома особами, протокол складається на кожну особу окремо. У разі вчинення однією особою кількох окремих адміністративних правопорушень протоколи складаються щодо кожного з вчинених правопорушень.

З формою протоколу можна ознайомитися за посиланням

Усі реквізити протоколу заповнюються чорнилом чорного або синього кольору, розбірливим почерком, державною мовою. Не допускаються закреслення чи виправлення відомостей, що вносяться до протоколу, а також унесення додаткових записів після того, як протокол підписано особою, стосовно якої його складено.

У протоколі обов'язково зазначається частина відповідної статті Кодексу, згідно з якою настає адміністративна відповідальність. Під час викладення обставин правопорушення зазначаються місце та час його вчинення, суть правопорушення, які саме протиправні дії чи бездіяльність вчинила особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, та які положення законодавства цим порушено.

Якщо є свідки правопорушення та потерпілі, до протоколу вносяться їх прізвища, імена, по батькові, а також адреси місць проживання.

Уповноважена посадова особа зобов'язана ознайомити особу, яка притягається до адміністративної відповідальності, з її правами й обов'язками, про що робиться відмітка у протоколі.

Особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, пропонується надати письмове пояснення за суттю вчиненого правопорушення, яке вноситься до протоколу і засвідчується підписом зазначеної особи. Пояснення може додаватись до протоколу окремо, про що робиться запис у цьому протоколі.

У разі відмови особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, від надання пояснень за суттю вчиненого правопорушення уповноважена посадова особа вносить до нього відповідний запис.

Протокол підписують уповноважена посадова особа та особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, а також можуть підписувати свідки та потерпілі (у разі їх наявності).

У разі відмови особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, від підписання протоколу уповноважена посадова особа робить про це відповідний запис, який засвідчує своїм підписом та підписами свідків (у разі їх наявності).

Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право додати до протоколу пояснення і зауваження щодо змісту протоколу, а також викласти мотиви відмови від його підпису.

Також до протоколу долучаються матеріали, що підтверджують факт вчинення адміністративного правопорушення.

Кожний документ повинен мати свої реквізити (дату, назву, підписи тощо), містити достовірну інформацію та відповідати вимогам законодавства.

Складений протокол та інші матеріали формуються у справу, яка разом із супровідним листом Держфінмоніторингу у триденний строк з моменту його складення направляється до районного (районного у місті, міського чи міськрайонного) суду за місцем вчинення адміністративного правопорушення.

Протокол складається у двох примірниках.

Справи про адміністративні правопорушення розглядаються суддями районного (районного у місті, міського чи міськрайонного) суду відповідно до статті 221 Кодексу.

Читайте також: Фінансовий моніторинг в Україні по-новому: чого очікувати?

Фінмоніторинг: у квітні бізнес очікують нові штрафи

Зверніть увагу. IT-компанія ЛІГА:ЗАКОН створила на підтримку українського бізнесу екосистему хмарних продуктів LIGA360. Вона поєднує єдиний робочий простір, чат із командою, аналіз законодавства та медійного кола, зміни в діяльності партнерів, клієнтів та конкурентів, можливість сформувати персональне комплексне рішення для свого сегменту та спільно з командою оцінювати бізнес-ризики. 

Ви можете замовити повнофункціональний тестовий доступ до LIGA360 вже зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини