Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може співвласник вимагати усіх документів за час існування ОСББ

Реклама

Співвласник має право ознайомлюватися з документами за весь час існування ОСББ, але виготовлення об'єднанням значної кількості копій цих документів є невиправданим.

Відповідне положення міститься у постанові КАС ВС від 5 серпня 2020 року у справі № 522/9294/16-ц. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Тестовий доступ в систему можна оформити тут.

Обставини справи

Позивач звернувся до суду з позовом до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку та з урахуванням уточнень просив зобов'язати надати копії усіх протоколів загальних зборів, які відбулися протягом його існування та копії усіх фінансових звітів.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач зазначив, що є членом ОСББ та неодноразово звертався до відповідача з письмовими заявами щодо ознайомлення з усіма протоколами загальних зборів цього об'єднання та усіма фінансовими звітами цього об'єднання, але відповідач ігнорував його звернення.

Також рекомендуємо дізнатися про особливості оскарження рішень загальних зборів ОСББ у випуску видання ЮРИСТ&ЗАКОН. Ви можете придбати видання "ЮРИСТ&ЗАКОН" за посиланням.

Позиція Верховного Суду

ВС частково задовольнив вимоги скаржника, скасувавши рішення попередніх судів.

У статті 14 Закону "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" передбачено, що співвласник має право, зокрема, одержувати в установленому порядку інформацію про діяльність об'єднання; одержувати в установленому статутом порядку інформацію про діяльність асоціації. Об'єднання на вимогу співвласника зобов'язане надати йому для ознайомлення всі свої фінансові звіти. Порядок здійснення прав співвласників визначається законом. Здійснення співвласником своїх прав не може порушувати права інших співвласників. Спори щодо здійснення прав співвласників вирішуються за згодою сторін або в судовому порядку.


Право позивача на ознайомлення з протоколами загальних зборів та ознайомлення з фінансовими звітами не обмежене в часі, отже висновок суду апеляційної інстанції про те, що позивач не має права на ознайомлення з вказаними документами за минулий час, що існував до моменту набуття ним у власність квартири у будинку, що перебуває на обслуговуванні в об'єднанні не ґрунтується на законі.

Однак, ВС не задовольнив вимогу щодо зобов'язання відповідача надати копії усіх протоколів загальних зборів цього об'єднання, які відбулися від дня створення по поточну дату, а також копії усіх фінансових звітів цього об'єднання, проте відповідно до вищенаведених норм права позивач має право вимагати лише знайомлення з протоколами загальних зборів та робити з них виписки та ознайомлення з фінансовими звітами.

Враховуючи ту обставину, що позивач неодноразово звертався до відповідача із заявами про надання йому можливості ознайомитися із протоколами загальних зборів об'єднання та його фінансовими звітами, колегія судів вважає, що спосіб задоволення його позовних вимог шляхом зобов'язання відповідача надати для ознайомлення протоколи загальних зборів та надати можливість робити з них виписки, а також надати йому для ознайомлення всі свої фінансові звіти в цьому випадку не буде виходом за межі позовних вимог, оскільки фактично він звернувся із позовом про відновлення його порушеного права на інформацію, яке повинне бути захищене у встановлений законом спосіб.

ЛІГА:ЗАКОН розробила LIGA360:АДВОКАТ - комплексне рішення, що поєднує головні інструменти в єдиному робочому просторі для адвоката:

- повна база НПА;

- коментарі до кодексів;

- 85 млн судових рішень;

- подібні справи;

- правові позиції Верховного Суду;

- 6,5 млн досьє компаній і ФОП.

Замовляйте доступ зі знижкою 20 %

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини