Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпраці роз'яснює, чи треба вказувати в трудовому договорі місце і час відпочинку

Реклама

Держпраці у Дніпропетровській області надало роз'яснення, чи може роботодавець не вказувати у трудовому договорі місце та час на відпочинок.
Відповідно до ст. 29 КЗпП до початку роботи за укладеним трудовим договором власник або уповноважений ним орган зобов'язаний:
-  роз'яснити працівникові його права і обов'язки та проінформувати під розписку про умови праці, наявність на робочому місці, де він буде працювати, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їх впливу на здоров'я, його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства і колективного договору;
-  ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором;
-  визначити працівникові робоче місце, забезпечити його необхідними для роботи засобами;
-  проінструктувати працівника з техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної охорони.

Про нюанси оформлення правил внутрішнього трудового розпорядку читайте в електронному виданні "ЮРИСТ&ЗАКОН".
Ст. 66 КЗпП передбачено, що працівникам надається перерва для відпочинку і харчування тривалістю не більше двох годин та не включається в робочий час. Перерва повинна надаватись, як правило, через чотири години після початку роботи.
Час початку і закінчення перерви встановлюється правилами внутрішнього трудового розпорядку.
Працівники використовують час перерви на свій розсуд. На цей час вони можуть відлучатися з місця роботи.
На тих роботах, де через умови виробництва перерву встановити не можна, працівникові повинна бути надана можливість приймання їжі протягом робочого часу. Перелік таких робіт, порядок і місце приймання їжі встановлюються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації.
Таким чином, час початку і закінчення перерви встановлюється правилами внутрішнього трудового розпорядку а час перерви працівники використовують на свій розсуд.

З правилами надання працівникам перерви для відпочинку і харчування можна також ознайомитися у модулі "Ситуації для кадровика", скориставшись тестовим доступом.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини