Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Завершення будівництва є підставою розірвання договору оренди земельної ділянки

Реклама

Завершення будівництва та прийняття в експлуатацію об'єкта будівництва є підставою для припинення на вимогу орендаря договору оренди земельної ділянки.

Відповідне положення міститься у постанові Касаційного господарського суду Верховного Суду у справі № 910/10865/19. З повним текстом цього рішення можна ознайомитися у системі аналізу VERDICTUM. Це незамінний інструмент для юристів містить 85 млн судових рішень з господарських, цивільних, кримінальних та адміністративних справ, відображає історію проходження справ та подібні рішення. Швидко аналізуйте правові позиції Верховного Суду, моніторте розклад судових засідань та завантаженість суддів.

Обставини справи

Товариство з обмеженою відповідальністю звернулося до суду з позовом до Київської міської ради про розірвання договору оренди.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що починаючи з 12 березня 2011 року позивач не проводить забудову земельної ділянки та не використовує її через завершення будівництва житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями та підземним паркінгом.

Позиція ВС

Відповідно до частин 1, 2 статті 651 Цивільного кодексу зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Частиною 2 статті 19 Закону "Про оренду землі" передбачено, що після завершення будівництва та прийняття об'єкта в експлуатацію добросовісний орендар земельної ділянки, наданої для потреб будівництва та обслуговування відповідного об'єкта, має право на першочергове укладення договору оренди землі на строк до 50 років або припинення дії договору оренди землі.

Таким чином завершення будівництва та прийняття в експлуатацію об'єкта будівництва є підставою для припинення на вимогу орендаря договору оренди земельної ділянки, на якій здійснювалось будівництво, що може бути вчинено також шляхом розірвання договору оренди в судовому порядку, у тому числі і в разі відсутності згоди на припинення договору з боку орендодавця.

Нагадаємо, перевірити благонадійність забудовника та поставити його на моніторинг можна за допомогою сервісу CONTR AGENT

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини