Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Наявність ознак фіктивного банкрутства перевірятимуть по-новому

Реклама

Мін'юст наказом від 10 вересня 2020 року № 3105/5 затвердив новий Порядок проведення аналізу фінансово-господарського стану суб'єктів господарювання щодо наявності ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства. Документ набуває чинності з дня його офіційного опублікування.

Аналіз фінансово-господарського стану суб'єктів господарювання проводиться згідно з Методичними рекомендаціями, затвердженими наказом Мінекономіки від 19 січня 2006 року № 14.

Арбітражний керуючий, призначений судом розпорядником майна, проводить аналіз до проведення перших зборів кредиторів та подає його результати до господарського суду разом з підтверджуючими документами.

Мінюст організовує проведення аналізу щодо державних підприємств і підприємств, у статутному капіталі яких частка державної власності перевищує 50 %, шляхом його здійснення структурним підрозділом Мін'юсту, який забезпечує реалізацію повноважень державного органу з питань банкрутства (далі - структурний підрозділ), або міжрегіональними управліннями за дорученням Мін'юсту.

З базою актуальних оголошень про банкрутство та ліквідацію суб'єктів господарювання можна ознайомитися в модулі «Банкрутство» ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Отримати тестовий доступ до ІПС можна за посиланням

При цьому проведення аналізу державним органом з питань банкрутства не звільняє арбітражного керуючого від обов'язку проведення аналізу того самого суб'єкта господарювання.

Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, може своєю ухвалою зобов'язати державний орган з питань банкрутства провести аналіз або скласти висновки.

Запит (ухвала) щодо проведення аналізу або складення висновків надсилається до Мін'юсту з копіями необхідних для його проведення документів згідно з Методрекомендаціями.

До запиту щодо складення висновків додаються копії аналізу та документів, на підставі яких проведений аналіз.

Суб'єкт запиту може також додатково надавати пояснення та інформацію, а також копії інших документів.

У разі відсутності копій документів, а також у разі надходження ухвали господарського суду, структурний підрозділ або територіальний орган звертається до арбітражного керуючого та/або боржника щодо надання копій документів. Запит вручається арбітражному керуючому особисто чи його представнику за довіреністю або направляється арбітражному керуючому на адресу електронної пошти та поштовим відправленням за місцезнаходженням офісу (контори), поданими арбітражним керуючим у формах обов'язкових відомостей (інформації).

Арбітражний керуючий зобов'язаний надати копії документів протягом 10 робочих днів з дня отримання запиту.

Запит структурного підрозділу або територіального органу вважається отриманим з моменту його вручення арбітражному керуючому особисто чи його представнику за довіреністю або через чотири робочих дні з дати направлення такого запиту на адресу електронної пошти.

Структурний підрозділ або територіальний орган проводить аналіз або складає висновки протягом 30 календарних днів з дня надходження запиту з копіями всіх необхідних документів або з дня надходження копій таких документів від арбітражного керуючого та/або боржника.

Про результати проведеного аналізу або складених висновків суб'єкт запиту повідомляється листом за підписом керівника структурного підрозділу або територіального органу.

Перевірити фінансово-майновий стан контрагента і дізнатися про наявність відкритих процедур банкрутства можна за допомогою  сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН.

Детальніше про те, що робити, якщо контрагент збанкрутував, читайте у матеріалі від Богдана Шишковського, старшого юриста KPMG Law Ukraine.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини