Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як не стати жертвою рейдерів - Міністерство юстиції

Реклама

Офіс протидії рейдерству Міністерства юстиції розповів про найпоширеніші стереотипи про рейдерство, пояснив головні факти про нього, та нагадав базові правила майнової «гігієни» і профілактики, які допоможуть захиститися від рейдерської «хвороби».

Стереотип 1. Рейдерство - це силове захоплення нерухомого майна або цілого підприємства.

Факт

Рейдерство має багато проявів, але будь-якій фізичній атаці, як правило, передують незаконні оборудки з даними державних реєстрів.

Якщо ви зіткнулися з незаконними діями державних реєстраторів, потрібно негайно звертатися до Офісу протидії рейдерству. Як це зробити, пояснюється тут

Адміністративний порядок оскарження реєстраційних дій є ефективним і оперативним механізмом, який дозволяє швидко (в окремих випадках - протягом доби) відреагувати на можливі порушення у сфері державної реєстрації.

Стереотип 2. Рейдери завжди проводять оборудки руками недобросовісних реєстраторів.

Факт

Сфера державної реєстрації не ідеальна. Є реєстратори, які стають головною «зброєю» рейдерів. Таких несумлінних реєстраторів небагато і більшості із них Міністерство юстиції України вже анулювало доступ до державних реєстрів назавжди.

Як свідчить практика роботи Офісу, переважна більшість рейдерських атак у державних реєстрах, об'єктами яких є звичайні квартири, або ж земельні ділянки, сьогодні відбувається шляхом шахрайства, а не порушення державним реєстратором законодавства. На такі кейси Офісу протидії рейдерству реагувати складно, адже встановлювати факт підробки документів - це виключна компетенція правоохоронців.

Також читайте: Мін'юст відповів, як уберегти нерухомість від рейдерів

Як можна убезпечитися від підробки документів?

Якщо речове право зафіксоване лише на паперових носіях і немає витягу із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, варто «оцифрувати» відповідні документи, звернувшись до найближчого нотаріуса або державного реєстратора.

Коли ж усі документи, які посвідчують право власності на нерухоме майно, вже відображені у реєстрі, то ви максимально убезпечені від посягань шахраїв - це головне правило майнової «гігієни» про яке слід завжди пам'ятати.

Стереотип 3. Про рейдерську атаку можна дізнатися лише тоді, коли кремезні чоловіки у балаклавах «постукають» у двері.

Факт

Про спробу рейдерської атаки можна дізнатися заздалегідь, ще до початку реалізації сценарію «маски-шоу». Для цього потрібно періодично здійснювати моніторинг записів щодо нерухомого майна чи бізнесу в державних реєстрах.

Фізичні і юридичні особи можуть скористатися послугою SMS-маяк, яка дає можливість оперативно відстежити будь-які зміни, що відбуваються з нерухомістю в державному реєстрі.

Чим раніше ви дізнаєтесь про спробу захоплення майна чи бізнесу шляхом маніпуляцій із даними державних реєстрів, тим більше часу і можливостей для захисту своїх прав матимете.

Не зайвим буде подбати про профілактичні засоби - встановити у статуті підприємства низку дієвих антирейдерських механізмів, які мінімізують ризики атаки.

Можна визначити такі запобіжники:

- передбачити обов'язковість нотаріального посвідчення договору про відчуження майнових прав або частки в статутному капіталі (для всіх юридичних осіб, крім ТОВ);

- за можливості встановити умову про те, що окремі рішення загальних зборів, скажімо, щодо зміни керівника підприємства, мають підписуватися всіма присутніми учасниками (засновниками), а не тільки головою і секретарем, чи головуючим на зборах;

- визначити, що підписувати статут у новій редакції має не уповноважена особа, а учасники (засновники) товариства, які голосували за затвердження цього документу;

- прописати, що голова загальних зборів має обиратися із числа учасників (засновників) товариства.

Якщо профілактичні заходи не спрацювали і ваше майно потрапило в поле зору рейдерів, рекомендовано без зволікань звернутися зі скаргою до Офісу протидії рейдерству, або ж до суду. При цьому слід пам'ятати, що паралельне застосування механізмів адміністративного і судового оскарження може унеможливити задоволення скарги Міністерством юстиції України: відповідно до вимог законодавства Колегія Мін'юсту відмовляє у задоволені скарги, коли наявна інформація про судове провадження у зв'язку із спором між тими самими сторонами, із того самого предмета і підстав.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини