Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Держпраці розповіли, як діяти роботодавцю, якщо працівник захворів СОVID-19

Реклама

Держпраці у Рівненській області інформує, як діяти роботодавцю, якщо працівник захворів на СОVID-19, і чи потрібно проводити розслідування.

Так, проведення  розслідування випадків COVІD-19 відповідно до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на  виробництві, затвердженого постановою Кабміну від 17 квітня 2019 року № 337, стосується лише медичних працівників та інших працівників закладів МОЗ, що безпосередньо зайняті  у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню COVІD-19 та лікування пацієнтів.

Керівник, підприємства, установи, закладу незалежно від форми власності, у випадках лабораторно підтверджених фактів інфікування найманого працівника,  інформує лабораторний центр МОЗ України  для проведення санітарно - протиепідеміологічних заходів вогнища інфекції у суб'єкта господарювання.

Обов'язковій самоізоляції (14 календарних днів) підлягають, особи які є контактними з джерелом інфекції (хворий з підтвердженим результатом ПЛР-тесту). У такому випадку контактній особі видадуть на період самоізоляції листок непрацездатності. Перші 5 днів такого лікарняного оплачується за рахунок роботодавця.

Також, за погодженням між працівником і роботодавцем, для працівника може бути встановлений гнучкий режим робочого часу (дистанційна робота), відповідно до ст. 60 КЗпП.

За угодою сторін працівнику може надаватися щорічна відпустка, а також може  надаватися відпустка без збереження заробітної плати на весь період дії карантину, а її строк не враховуватиметься  в 15-денну  норму  на рік для відпусток за власний рахунок.

Роботодавець не в праві на власний розсуд не допустити до роботи працівника, лише за підозри, що він є носієм вірусу, оскільки контактував із хворим.

Низка постанов Головного державного санітарного лікаря України, якими затверджено Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідеміологічних заходів на період карантину за галузевим принципом, допоможуть суб'єктам господарювання організувати роботу:

Моніторте діяльність партнерів, конкурентів та співробітників. Будьте в курсі бізнес-зв'язків ваших колег та контролюйте боргові зобов'язання і критичні зміни в діяльності бізнес-партнерів за допомогою нового інструменту - рольове місце HR в системі LIGA360. IT-екосистема є єдиним робочим простором для усієї команди, зокрема для роботи віддалено. Рішення для HR-менеджера - це набір інструментів для моніторингу трудового законодавства, з усіма новаціями і експертними коментарями, а також модуль системи аналітики медіа-простору Semantrum для відстежування згадок бренду і відгуків про компанію.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини