Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Презентація VERDICTUM PRO на Legal Startup Crash Test

Реклама

Компанія ЛІГА:ЗАКОН презентувала свій новий продукт зі штучним інтелектом в рамках двадцять дев'ятої зустрічі для розбору Legal Tech стартапів і нетворкінгу.

Захід відбувся в онлайн-форматі, втім це не стало перешкодою для детального розгляду і вивчення Verdictum PRO. Оновлену систему пошуку і аналізу судових рішень по функціоналу передбачення ймовірності перемоги в суді презентував Валерій Решетняк, директор Legal Tech бізнесу ЛІГА:ЗАКОН.

Розкажіть детальніше про вашу новинку.

Це дуже потужний продукт, який випустила компанія ЛІГА:ЗАКОН. Ця річ має під капотом штучний інтелект, а саме математичну модель, яка допомагає знаходити судові рішення, схожі на ваш позов.

Звідки виникла така ідея?

Тема передбачення перемоги в суді вже давно обговорюється і в Україні, і за кордоном. Навіть є певні прототипи. Одна компанія у США створила схожий продукт, але він стосується лише податкових спорів. Компанія ЛІГА:ЗАКОН пішла далі, адже наприклад, коли система показує адвокату, що вірогідність його перемоги в суді 72% і що йому далі з цим робити? Це мало чи багато? Добре чи погано? Це стосується суду першої чи касаційної інстанції? Таким чином ми взяли більш широке охоплення і врахували всі нюанси.

Як працює Verdictum PRO?

В тих користувачів, які отримали ліцензію на Verdictum, з'являється кнопка «прогноз». Натиснувши на неї людина бачить певний інтерфейс, в який завантажується позов і детально аналізується системою. В першу чергу у тексті знаходяться ті нормативно-правові акти, на які посилається позивач. Також можна додати й інші НПА, щоб прогноз був більш точним.

Наступний етап - ми дивимося додаткові параметри. Зараз система працює в рамках господарського судочинства і в додаткових параметрах ми можемо обрати найменування суду і прізвище конкретного судді, адже адвокату вкрай важливо отримати не просто статистику судових рішень, схожих на його позов, а обрати конкретний суд і суддю. Автоматична система розподілу судових рішень направить справу одному з 5-6 суддів певного суду і найбільш цінним є те, що є змога подивитися статистику рішень кожного з цих суддів по схожим справам.

Далі натискаємо кнопку «сформувати прогноз» і система аналізує 88,5 млн. судових рішень, що є в базі Verdictum і будує дашборд, який юрист може використати у своїй подальші роботі.

Що робить цей дашборд?

Він видає аналіз по вашому позову: скільки процентів подібних судових рішень задоволено, частково задоволено чи відмовлено. Зараз система прогнозує ймовірність перемоги щодо судових рішень в першій інстанції. До кінця жовтня додамо сюди ще апеляційну та касаційну інстанції.

Чи співпадає ймовірність цього проценту в різних інстанціях?

Насправді ми спостерігали дуже цікаві речі. Наприклад система показує перемогу в суді першої інстанції, а вже в касаційній - відмову. Юрист бачить таку ситуацію і розуміє, що йому робити далі, адже якщо справа піде далі, то отримавши перемогу в першій інстанції, в наступних може бути поразка.

Враховуючи всі ці фактори є можливість підготувати якісний і обґрунтований позов. Окрім того, Verdictum PRO є чудовим інструментом співпраці між юристом і клієнтом. Клієнт бачить реальну картину і може адекватно оцінити ситуацію.

Також інформація щодо ймовірної перемоги чи програшу суттєво допоможе в репутації юриста, який звісно хоче мати в своєму арсеналі більше виграшних справ.

Що відбувається далі в системі?

Далі система показує топ-список тисячі найбільш схожих рішень, які йдуть в порядку черговості. Обираючи конкретне рішення ми можемо подивитися всю нормативну базу на яку посилався суддя при вирішенні подібної справи. Як бачимо юрист отримує величезну підказку і може писати свій позов таким чином, щоб він був максимально схожий на резолютивну частину того чи іншого виграшного судового рішення. Тобто він говорить з суддею однією мовою і це підвищує його шанси на перемогу в десятки разів.

Також система показує рішення з правовою позицією, що вкрай важливо для адвоката.

Чи плануєте ще більше розвивати свій продукт?

Так, звичайно. Як вже було сказано ми додамо апеляційну і касаційну інстанції і будемо розширювати перелік форм судочинства. Verdictum PRO почали тестувати з середини вересня і вже зараз є запит на таку ж функцію продукту по адміністративним справам, зокрема що стосується податкової сфери, та цивільним справам. Тому саме в цьому напрямку компанія і буде розвивати свою новинку.

Також плануємо вдосконалити частину, яка стосується правових позицій. В Україні їхня динаміка є надзвичайно важливою для адвоката, адже при однакових обставинах справи сьогодні судова спільнота приймає одне рішення, а вже завтра інше. Тому Verdictum PRO це справжній меч в руках юриста, в той час як у його суперника немає жодної зброї. Окрім власних кулаків. І це не пусті слова. Нещодавно, виступаючи на форумі Асоціації адвокатів України, я спілкувався з одним адвокатом. Він сказав, що раніше вивчення судової практики і підготовка до справи займала в нього приблизно 10 годин, а тепер цей проміжок скоротився до 1,5-2 годин. Verdictum PRO допомагає економити час, що в свою чергу збільшує кількість клієнтів і відповідно прибуток.

Чи платно користування Verdictum PRO?

До 15 жовтня компанія надає свій продукт для безкоштовного тестування, щоб у користувачів була реальна можливість випробувати його на практиці.

А як щодо конфіденційності інформації і адвокатської таємниці?

Алгоритм системи побудований таким чином, що жодні дані ніде не залишаються, система не запам'ятовує позови. Прізвища і назви компаній, вказані в позовній заяві, не фіксуються і не зберігаються.

А чим продукт компанії ЛІГА:ЗАКОН відрізняється від конкурентів? Адже в Україні є кілька платформ, які мають схожий механізм.

Так, конкуренти є, але ми точно знаємо, що там немає штучного інтелекту. Більше того, вони беруть дуже вузький і обмежений прошарок кейсів.

Наступне - це точність прогнозування і релевантність рішень. Також наш інтерфейс дуже простий у користуванні. Verdictum PRO є інструментом якісної підготовки юристів до судових справ.

Розкажи детальніше про штучний інтелект в продукті. Це така маркетингова фішка?

Штучний інтелект така річ, яка навчається і стає кращою. Тобто чим більше позовів ми завантажуємо, тим швидше система стає кращою і досконалішою. Конкретно щодо технологій і методів, які ми використовуємо - це наша комерційна таємниця. Скажу так, що система знаходить схожі шматки тексту (суть позову, обставини) і аналізує їх.

Хто займається розробкою продукту?

Це команда, яка складається більш як з десяти осіб.

Хто ваша цільова аудиторія?

Насамперед, юристи, які представляють інтереси своїх клієнтів в судах. При чому це як незалежні адвокати, так і юристи юридичних компаній. Також це інхаус-юристи. І окрема категорія - судді. Verdictum PRO корисний для них з тієї точки зору, щоб розуміти яке рішення приймати, адже суддя бачить судову практику по схожим судовим справам.

Скільки коштує Verdictum PRO і чи можна його купити окремо?

Сам Verdictum, як продукт компанії, направлений на роботу юриста. Саме тому ми не виділяли окремо Verdictum PRO як продукт передбачення перемоги в суді. Він є в системі Verdictumа, який коштує 850 грн. Щоб користуватися ще і функцією передбачення потрібно доплатити. Всього виходить 1300 грн.

Ви плануєте виходити з своєю технологією на інші ринки?

Ми думаємо про це. Справа в тому, що хоча й математичні підходи схожі, але мови різні: українська і англійська. Це з нуля потрібно побудувати модель на англійській мові і навчити її на прикладах кількох десятків тисяч рішень.

Чи може бути така ситуація, що система показує високу ймовірність виграшу в суді, а юрист програє?

Verdictum PRO не враховує корупційний фактор, який безумовно має місце в сучасній судовій системі, однак завдяки такому інструменту юрист стає більш професійним і конкурентним у своїй роботі.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини