Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці пояснили, чи може ФОП-єдинник надавати в оренду нерухоме майно

Реклама

Головне управління ДПС у Львівській області нагадує, що орендувати нерухоме майно може будь який єдиноподатник, а орендодавцем може бути не кожен ФОП - платник єдиного податку.

Оренда в розумінні податкового законодавства - це послуга.

Щодо платників податку II групи

Не можуть надавати в оренду нерухоме майно платники єдиного податку першої групи.

Щодо платників податку II групи

Відповідно до норм ПК друга група платників - фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства.

Отже, друга група платників єдиного податку можуть надавати в оренду майно лише платникам єдиного податку, у тому числі юридичним особам - платникам ЄП, а також громадянам.

Ви підприємець? Не забудьте про квартальний звіт до податкової, який необхідно подати до 9 листопада. Придбайте сервіс онлайн-звітності Liga:REPORT усього за 337 гривень та звітуйте без помилок.

Щодо платників податку III групи

Платники єдиного податку третьої групи надають майно в оренду будь-яким особам.

Ще одне обмеження

Відповідно до норм ПК фізичні особи - підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів не можуть застосовувати спрощену систему оподаткування.

Отже, якщо орендовані площі сумарно більші ніж зазначені в ПК, то ФОП може перебувати лише на загальній системі оподаткування.

Більше відповідей ДПС на запитання платників податків можна знайти в модулі "База податкових знань" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. База перебуває в актуальному стані, доповнюється новими запитаннями-відповідями. Скористайтеся для цього тестовим доступом.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини