Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк оновив положення про застосування заходів впливу

Реклама

Національний банк імплементував нові вимоги національного законодавства та приписи міжнародних стандартів з питань фінансового моніторингу в Положення про застосування заходів впливу.

Про це повідомили на сайті Нацбанку.

Так, оновлене Положення передбачає:

- поступовий перехід від практики застосування інструменту "ризикова діяльність у сфері фінансового моніторингу" до оцінки належності системи управління ризиками. Зокрема, перелік ознак ризикової діяльності з питань фінмоніторингу скорочено з десяти до однієї;

- можливість застосовувати за порушення банком законодавства з питань фінмоніторингу письмову угоду;

- перегляд розміру штрафів за порушення банком законодавства з питань фінмоніторингу, а також видів таких порушень.

Національний банк також доповнив порядок укладення письмової угоди з банком, аби привести його у відповідність до змін у статті 73 Закону "Про банки і банківську діяльність".

Зокрема, відтепер обов'язковою умовою укладення будь-якої письмової угоди з банком є грошове зобов'язання. Мінімальна сума грошового зобов'язання банку становитиме 1 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а для угоди з питань фінансового моніторингу - 25% від розрахункової суми штрафу, якщо розрахункова сума штрафу становитиме 2 млн грн і більше.

Письмова угода також має містити інформацію про порушення законодавства в діяльності банку та/або здійснення ним ризикової діяльності та їх визнання банком, а також розрахункову суму штрафу для угод із питань фінансового моніторингу.

Вона також має містити заходи, які банк зобов'язується вжити, строки їх виконання, суму грошового зобов'язання, яку банк зобов'язується сплатити, та строк сплати. Крім того, максимальний розмір штрафу за порушення вимог законодавства з питань фінмоніторингу - до 7 950 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - узгоджено зі змінами в статті 73 Закону України "Про банки і банківську діяльність". Також унормовано відповідальність у вигляді штрафу за невиконання банком вимог нормативно-правових актів Національного банку у сфері моніторингу ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій).

Зміни діють з 10 жовтня 2020 року.

Звертайтися лише до тих фінустанов та банків, які мають надійну репутацію. Перевірити небанківську фінустанову або банк ви можете за допомогою сервісу CONTR AGENT. Сервіс дає змогу дізнатися актуальну та достовірну інформацію з державних реєстрів та відкритих джерел

Скористайтеся унікальною пропозицією: оформлюйте передплату професійних видань ЛІГА:ЗАКОН півроку або рік - та отримайте безкоштовний доступ до кінця 2020 року.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини