Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Діють нові правила карантину: посилено протиепідемічні заходи

Реклама

Уряд продовжив дію адаптивного карантину в Україні до 31 грудня. Відповідна постанова від 13 жовтня 2020 № 956 офіційно опублікована та набула чинності.

Відтепер регіоном із значним поширенням COVID-19 вважатиметься регіон, в якому наявна хоча б одна з таких ознак:

  • завантаженість ліжок у закладах охорони здоров'я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком та з підозрою на інфікування COVID-19, становить більш як 50 відсотків протягом п'яти днів підряд без урахування ліжок, відведених для лікування у дитячих відділеннях/закладах;

  • середня кількість тестувань становить менш як 48 тестувань на 100 тис. населення протягом останніх семи днів. . Раніше це було 24 на 100 тисяч населення за 7 днів. Тепер показник збільшено у два рази;

  • показник захворюваності на COVID-19 за 14 днів на 100 тис. населення перевищує базовий рівень захворюваності. Базовий показник також змінений і зараз встановлений на рівні від 160 до 320 на 100 тисяч населення для "помаранчевого" рівня та більше 320 для "червоного".

Тобто встановлено чіткий показник захворюваності для "червоного рівня" епідеміологічної небезпеки - захворюваність протягом 14 днів понад 320 на 100 тисяч населення. Раніше показник був динамічним як той, що в п'ять разів перевищує відповідний середній показник по країні.

Запроваджуються обмеження щодо проведення масових заходів (культурних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших): для “зеленого” рівня максимальна кількість осіб - не більше 50, для “жовтого” рівня - 30, для “помаранчевого” - 20 осіб.

Заборонена робота після 22-ї та до 7-ї години суб'єктів господарювання з надання послуг громадського харчування без організації дозвілля (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос.

На території регіону, на якій установлено “зелений”, “жовтий” та “помаранчевий” рівень епідемічної небезпеки, дозволяється проведення спортивних заходів спортсменів національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських, національних видів спорту, видів спорту осіб з інвалідністю та спортсменів командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів без глядачів (крім міжнародних змагань та матчів, які можуть проводитися із глядачами за окремим погодженням із Міністерством охорони здоров'я) за умови дотримання учасниками таких заходів відповідних санітарних і протиепідемічних заходів та здійснення обов'язкового щоденного контролю стану здоров'я учасників.

Ефективне управління бізнесом без ризиків можливе з LIGA360:Підприємець. Унікальний комплекс інформаційно-аналітичних продуктів від ЛІГА:ЗАКОН допоможе вам бути в курсі всіх законодавчих змін, що стосуються підприємницької діяльності, а також забезпечать вам надійне партнерство завдяки унікальному модулю БІЗНЕС-РОЗВІДКА. Дізнатися більше про рішення LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ.

У "червоній" зоні додатково до обмежень, встановлених для інших рівнів небезпеки, забороняється:

  • відвідування закладів освіти здобувачами освіти, крім учнів (вихованців) спеціальних шкіл, навчально-реабілітаційних центрів за умови дотримання в них відповідних санітарних і протиепідемічних заходів та здійснення обов'язкового щоденного контролю стану здоров'я учнів (вихованців);

  • приймання відвідувачів суб'єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері культури, крім відвідувачів “автоконцертів”;

  • приймання відвідувачів у кінотеатрах (крім “автокінотеатрів”);

  • приймання відвідувачів у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо);

  • приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах;

  • приймання відвідувачів в інших закладах розважальної діяльності;

  • приймання відвідувачів суб'єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, крім:

- торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом;

- провадження банківської та страхової діяльності, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів, діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, технічного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій, діяльності з ремонту комп'ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, об'єктів поштового зв'язку;

- торговельної діяльності та діяльності з надання послуг громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень;

  • відвідування отримувачами соціальних або реабілітаційних послуг установ і закладів, що надають соціальні або реабілітаційні послуги сім'ям, особам, що перебувають у складних життєвих обставинах (тимчасове, денне перебування), крім установ і закладів, які надають соціальні послуги екстрено (кризово), центрів обліку бездомних осіб, мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, соціального патрулювання.

Підприємствам рекомендовано забезпечити позмінну роботу працівників, а за технічної можливості - також роботу в режимі реального часу через Інтернет із збереженням заробітної плати, дистанційну (надомну) роботу.

Закладам загальної середньої освіти рекомендується встановити з 15 до 30 жовтня 2020 р. канікули, у наступний період - можливий перехід на дистанційне і змішане навчання з урахуванням епідемічної ситуації, а закладам професійної (професійно-технічної) освіти, фахової передвищої та вищої освіти перейти з 15 жовтня до 15 листопада 2020 р. на дистанційну форму навчання з рекомендованим виїздом студентів із гуртожитків (крім сиріт; осіб, позбавлених батьківського піклування, здобувачів освіти з тимчасово окупованих територій в Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, регіонів із “червоним” рівнем епідемічної небезпеки, іноземних громадян та осіб без громадянства, здобувачів освіти, які поєднують навчання з роботою.

Нацполіції, МОЗ та органами місцевого самоврядування забезпечити контроль за дотриманням умов самоізоляції особами з підтвердженим випадком COVID-19 та контактними особами, які перебувають на самоізоляції.

Також рекомендується посилити державний нагляд (контроль) за дотриманням санітарного законодавства і здійсненням протиепідемічних заходів закладами дошкільної освіти, закладами громадського харчування, фізичної культури та спорту, ринками, закладами, що надають послуги з розміщення, об'єктами торгівлі продовольчими та непродовольчими групами товарів тощо.

Органам місцевого самоврядування рекомендовано забезпечити виділення додаткових транспортних засобів з метою зменшення скупчення осіб у громадському транспорті у години пікового навантаженн, а Нацполіції, Державній службі з безпеки на транспорті за участю органів місцевого самоврядування забезпечити контроль виконання протиепідемічних вимог під час здійснення пасажирських перевезень.

29 жовтня запрошуємо на вебінар "ФОП-контроль": все про роботу з ФОП без ризиків". На вебінарі ви дізнаєтеся про особливості переведення в статус ФОП рядових працівників, реалізацію товару через ФОП,  на скільки збільшиться контроль за ФОП у зв'язку з фіскалізацією торгівлі та що потрібно знати про ФОП та фінмоніторинг. Детальніше з програмою вебінару можна ознайомитися за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини