Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес прогнозує зростання курсу доллара

Реклама

Оцінки бізнесу щодо економічного зростання та власного розвитку поліпшились, але інфляційні очікування залишаються вищими за середньострокову ціль Нацбанку на наступні 12 місяців. Про це повідомляє прес-служба НБУ, підсумовуючи результати опитування керівників компаній, яке регулятор провів у III кварталі 2020 року.

Підприємства продовжують очікувати скорочення обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців, проте вони менш песимістичні, ніж у попередньому опитуванні. Баланс відповідей склав «мінус» 16,1% проти 34,1% у IІ кварталі 2020 року.

Інфляційні очікування підприємств залишилися незмінними. Бізнес прогнозує, що упродовж 12 місяців темпи зростання споживчих цін зростуть до 7% у річному вимірі. Більше половини опитаних підприємств вважають, що інфляція буде меншою за 7,5%. Кожен п'ятий респондент очікує інфляцію у межах 7,6-10,0%. Найвагомішими фактором впливу на інфляцію підприємці називають послаблення гривні і збільшення витрат на виробництво.

Бізнес очікує подальшого послаблення національної валюти. Середнє значення обмінного курсу, яке респонденти очікують через 12 місяців, становить 28,99 грн/дол. США (у попередньому кварталі - 28,28 грн/дол. США). 62% підприємств вважає, що обмінний курс коливатиметься в межах від 28.01 грн/дол. США до 30.00 грн/дол. США.

Оцінки підприємств щодо зміни власного фінансово-економічного стану в наступні 12 місяців поліпшились. Кожна п'ята компанія прогнозує ліпші результати. Бізнес очікує збільшення загальних обсягів реалізації своєї продукції, зокрема й на зовнішньому ринку. Оптимістичні настрої переважають в усіх секторах економіки, крім енерго- та водопостачання.

Поліпшилися настрої підприємств щодо інвестиційної активності. Вже кожна п'ята компанія готова наростити інвестиційні видатки, передусім на машини, обладнання та інвентар.

Бізнес і надалі налаштований скорочувати кількість працівників. Лише 10,2% підприємств планують наймати нових працівників упродовж наступних 12 місяців. Скорочення персоналу передбачають 21,0% опитаних компаній. У підсумку негативний баланс очікувань - "мінус" 10,8% (у попередньому кварталі - "мінус" 17,3%). Песимістично налаштовані респонденти всіх видів економічної діяльності, крім торгівлі, де здебільшого не очікують змін.

Одночасно суттєво зросла кількість компаній, які планують підвищувати зарплати своїм працівникам упродовж наступних 12 місяців.Таких - 55,7% (проти 36,5% у попередньому кварталі). Лише 3,6% компаній готові до зменшення зарплат. Ліпші очікування щодо збільшення фонду оплати праці мають великі підприємства.  

Частка компаній, що планує залучати кредити в Україні упродовж наступних 12 місяців, зросла до 41,9% (у попередньому кварталі - 39,2%). Зменшилася частка компаній, які планують брати кредити за кордоном, - до 8,0%. Загалом підприємства відзначили меншу потребу в позикових коштах, а головною перешкодою для залучення нових кредитів назвали високі ставки.

Ефективне управління бізнесом з уникненням можливих ризиків можливе з LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ. Унікальний комплекс інформаційно-аналітичних продуктів від ЛІГА:ЗАКОН допоможе вам бути в курсі всіх законодавчих змін, що стосуються підприємницької діяльності, а також забезпечать вам надійне партнерство завдяки унікальному модулю БІЗНЕС-РОЗВІДКА. Дізнатися більше про рішення LIGA360: ПІДПРИЄМЕЦЬ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини