Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні може з'явитися альтернатива цивільно-правовим договорам

Реклама

На сайті СПО об'єднань профспілок триває обговорення законопроекту, яким запропоновано нову форму зайнятості - трудовий договір з нефіксованим робочим часом.

Сьогодні, 29 жовтня, останній день, коли можна надати свої зауваження та пропозиції до документу.

Даний проект розроблено за участі Мінекономіки.

Відповідно до тексту проекту трудовий договір з нефіксованим робочим часом - це особлива форму трудового договору, відповідно до якого обов'язок працівника виконувати роботу виникатиме виключно за умови надання роботодавцем такої роботи, без гарантій того, що ця робота буде надаватися постійно.

Кількість трудових договорів з нефіксованим робочим часом у одного роботодавця не може перевищувати 10% загальної кількості трудових договорів. Зазначені обмеження не застосовуватимуть для фізосіб, які використовують найману працю та не є суб'єктами господарювання.

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом повинен буде містити спосіб повідомлення працівника про наявність роботи та спосіб повідомлення від працівника про готовність приступити до роботи.

Власник або уповноважений орган буде самостійно визначити обсяг необхідної для виконання роботи та в розумний строк погоджуватиме з працівником режим роботи та тривалість робочого часу, необхідного для виконання відповідної роботи.

Працівник матиме право відмовитися від виконання роботи, якщо його про наявність роботи повідомили із порушенням строків визначених трудовим договором з нефіксованим робочим часом.

Заробітну плату виплачуватимуть за фактично відпрацьований час.

У пояснювальній записці зазначено, що трудові договори з нефіксованим робочим часом впроваджуються як альтернатива договорам цивільно-правового характеру. Працівник зможе поєднувати легальну роботу в кількох роботодавців і при цьому матиме базові соціальні гарантії (забезпечення лікарняними, відпустками, достатнім рівнем зарплати тощо).

Ефективне управління бізнесом з уникненням можливих ризиків можливе з LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ. Унікальний комплекс інформаційно-аналітичних продуктів від ЛІГА:ЗАКОН допоможе вам бути в курсі всіх законодавчих змін, що стосуються підприємницької діяльності, а також забезпечать вам надійне партнерство завдяки унікальному модулю БІЗНЕС-РОЗВІДКА. Дізнатися більше про рішення LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини