Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати не будуть вводити норму щодо безпідставних зупинок водіїв

Реклама

13 липня 2020 року народні депутати підтримали у першому читанні за основу проект Закону № 2695 щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху.

З текстами законопроектів зручно ознайомитися в ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Законопроектом, зокрема, було передбачено доповнити ст. 35 Закону «Про національну поліцію» ще одною підставою для зупинки.

Відповідно до тексту документу поліцейський може зупиняти транспортні засоби у разі, якщо така зупинка здійснюється під час проведення профілактичних заходів з метою проведення огляду водіїв для перевірки на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння.

Таким чином, працівник поліції мав би можливість законно зупинити транспортний засіб з метою проведення огляду на стан сп'яніння.

Однак, 2 листопада 2020 року на своїй сторінці у Фейсбук член Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Олександра Устінова зазначила, що на засіданні комітету Верховної Ради вказану норму щодо безпідставних зупинок під час «профілактичних заходів» вилучено із законопроекту № 2695.

Крім того, депутат зазначила норми, погоджені підкомітетом:

- вилучено норму щодо можливість без встановлення попереджувальних знаків перевіряти на швидкість водіїв;

- вилучено норми щодо можливості огляду авто, а саме багажнику, капоту, бардачку, тощо;

- водію не потрібно буде віддавати документи поліцейському;

- підвищено штрафи в кілька разів: перше керування авто у нетверезому стані - 17 тис. грн (права на 1 рік), друга - 34 тис. грн (права на 3 роки), третя - 51 тис. грн(права на 10 років);

- скасовано можливість брати нетверезих водіїв на поруки трудовим колективом;

- підвищується кримінальна відповідальність при ДТП в нетверезому стані;

- вводиться окрема частина статті 286-1 в Кримінальному кодексі;

- подовжили можливість розгляду в суді справи за нетверезе водіння (за ст.т130 КУпАП) з 3 місяців до 1 року. Так, не будуть просто закривати справи через невчасний розгляд в суді.

Також читайте: Відповідальність за нетверезе водіння посилять: Рада підтримала проект за основу

Цінопад року від ЛІГА:ЗАКОН на головні рішення для бізнесу відбудеться 6-го листопада. Чорна п'ятниця триватиме тільки один день. Заповніть форму заявки, щоб отримати першими акційні пропозиції та не пропустити головну акцію року.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини