Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада прийняла за основу зміни до Кримінального кодексу

Реклама

Депутати підтримали у першому читанні три законопроекти про внесення змін до Кримінального кодексу України. Проектами пропонується посилити відповідальність за вчинення правопорушень проти журналістів, за незаконне видобування корисних копалин та за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян.

Проект № 3633. Пропонується збільшити санкції статті 171 КК (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) з 50 НМДГ (850 грн) до 500-1000 НМДГ (8500-17000 грн), а також викласти в новій редакції частину четверту статті 345-1, якою передбачити кримінальну відповідальність за погрозу вбивством, насильством, знищенням чи пошкодженням майна журналісту, його близьким родичам чи членам сім'ї, умисне заподіяння таким особам побоїв, легких, середньої тяжкості або тяжких тілесних ушкоджень у зв'язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб або організованою групою у вигляді позбавлення волі на строк від семи до чотирнадцяти років.

Проект № 3576. Пропонується визнати незаконне видобування корисних копалин місцевого значення кримінально караним діянням та посилити відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин в цілому, зокрема, встановити штраф від 500 до 800 НМДГ (8500-13600 грн) або обмеженням волі на строк до 3-х років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією незаконно добутого і знарядь видобування. Зараз штраф складає від 300 до 600 НМДГ, а обмеження або позбавлення волі встановлено на строк до 2-х років без конфіскації. Законопроектом передбачена відповідальність не лише для фізичних, а й для юридичних осіб. Проектом також пропонується наділити повноваженнями щодо розрахунку розміру збитків заподіяних державі і пред'явлення претензій про їх відшкодування в результаті самовільного користування надрами центральний орган виконавчої влади у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр.

Проект № 3911. Проектом Закону пропонується встановити як додаткове покарання у вигляді конфіскації майна (або без такої) за вчинення злочину, передбаченого статтею 259 КК (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності). Також частину другу статті 259 пропонується викласти в новій редакції, якою встановити посилену кримінальну відповідальність за діяння, передбачені частиною першою цієї статті, якщо об'єктами завідомо неправдивого повідомлення стали критично важливі об'єкти інфраструктури або об'єкти чи споруди, що забезпечують діяльність органів державної влади, або заклади охорони здоров'я, або заклади освіти (у вигляді позбавлення волі на строк від чотирьох до восьми років з конфіскацією майна або без такої).

Аналізуйте судові рішення для підготовки виграшної позиції в суді за допомогою комплексного рішення LIGA360:АДВОКАТ. Отримайте доступ до усієї необхідної нормативно-правової, консультаційної інформації та спробуйте Verdictum PRO - інноваційну систему для оцінки ймовірності перемоги у суді за допомогою штучного інтелекту. Дізнавайтеся про акційні пропозиції Чорної п'ятниці - заповніть форму заявки, щоб не пропустити головну акцію року.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини