Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Боргова розписка: як себе убезпечити від неповернення боргу

Реклама

У Міністерстві юстиції відповіли, що треба знати, щоб борг повернули вчасно та у повній мірі.

Зафіксувати момент передачі грошей

Найчастіше гроші в борг дають під обіцянку повернути в певний термін, і в цьому є помилка. Адже, якщо не зафіксувати момент передачі грошей у борг, потім не можливо буде довести факт такої передачі.

Цивільним кодексом передбачено порядок надання та передачі коштів однієї особи іншій чи то фізичній, чи юридичній особі.

Особа, яка передає кошти в борг іменується позикодавцем, а особа, яка отримує гроші в борг, - позичальником.

Якщо сума коштів є не досить значною та не перевищує у десять разів встановлений законом розмір неоподаткованого мінімуму доходів громадян (ця сума становить 170 грн.), то договір можна укласти в усній формі. А от факт передачі грошей краще підтвердити розпискою позичальника.

Потрібен письмовий документ

Якщо сума, яка надається в борг, перевищує у десять разів встановлений законом розмір неоподаткованого мінімуму доходів громадян, тобто, більше 170 грн, то договір позики доцільно укладати у письмовій формі.

Відповідно до частини другої статті 1047 Цивільного кодексу на підтвердження укладення договору позики та його умов може бути представлена розписка позичальника або інший документ, який посвідчує передання йому позикодавцем визначеної грошової суми або визначеної кількості речей.

Варто наголосити, що розписка сама по собі не є договором позики - це лише підтвердження такого договору, який був укладений між сторонами, а також вона засвідчує й безпосередньо факт отримання боржником від кредитора грошових коштів у певному розмірі або речей. Така правова позиція висловлена в постанові Великої Палати Верховного Суду від 16 січня 2019 року у справі № 464/3790/16-ц.

Спрогнозуйте результат рішення суду з Verdictum PRO. ЛІГА:ЗАКОН презентує для вас першу систему аналізу судових рішень із функціоналом передбачення вірогідності перемоги у суді у всіх трьох інстанціях за допомогою штучного інтелекту. Функціонал прогнозування на підставі аналізу тексту позовної заяви створено для попередньої оцінки ризиків та економії часу адвоката під час підготовки до судових засідань. Сьогодні Verdictum PRO аналізує понад 80 млн документів.

Зі змісту боргової розписки наявність боргових відносин повинна бути очевидною. Інформація повинна надавати можливість точно ідентифікувати осіб, які вступили у відносини.

Також читайте: Гроші в борг: як правильно скласти розписку

Якою має бути розписка

Позичальник власноручно пише розписку, що повинна містити таку інформацію:

- назва документа - «Розписка»;

- дата та місце складання розписки;

- прізвище ім'я та по батькові позичальника, його паспортні дані та місце проживання (також місце фактичного проживання у разі, якщо місце реєстрації та місце проживання не співпадають);

- прізвище ім'я та по батькові позикодавця, його місце проживання і паспортні дані;

- боргова сума (точна сума і валюта) (варто зазначити, як цифрами так і прописом, щоб унеможливити виправлення сум);

- дата, коли борг повинен бути повернутий;

- дата та місце складання розписки;

- особистий підпис боржника;

- прізвище ім'я та по батькові свідків (щонайменше двох) їх паспортні дані та місце проживання (у тому числі фактичного проживання), підписи.

Що таке договір позики

Договір позики - це домовленість двох сторін, за якою одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

Договір позики може укладатися як у простій письмовій формі, так і з нотаріальним посвідченням. Письмова форма договору позики має переваги, адже можна детально зазначити його умови: обов'язки сторін, порядок та терміни розрахунку та ін.

Якщо у договорі позики не зазначено дати, коли договір вступає в силу, то він вважається укладеним з моменту передачі грошей або речей, визначених родовими ознаками.

Факт передачі грошей (речей) за договором можна підтвердити розпискою.

Зберігати розписку чи договір потрібно до моменту повернення боргу.

Дізнайтеся що про вас пишуть інтернет-ЗМІ. Моніторинг згадувань про ваші бренди або персони в ТОП-200 ключових українських онлайн-медіа. Налаштуйте цей модуль, щоб своєчасно отримувати сповіщення про нові згадки, оперативно реагувати на негатив і керувати своєю репутацією. У вільному доступі для користувачів Liga360. Замовляйте доступ до рішення LIGA360 для керівників чи фахівців з PR за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини