Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Туроператорів зобов'язали вказувати вартість турів в гривні

Реклама

Антимонопольний комітет вимагає від туроператорів припинити вказувати вартість своїх турів у доларах з подальшим перерахунком на гривні за «власним» курсом, який, як правило, значно вищий курсу НБУ та міжбанківського ринку. Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

Цією проблемою зацікавилося і Північне міжобласне територіальне відділення АМКУ, яке за власною ініціативою провело дослідження щодо дотримання туристичними операторами законодавства щодо захисту економічної конкуренції та захисту від недобросовісної конкуренції під час розміщення інформації про вартість туристичного продукту із використанням власного курсу валют. 

За результатами дослідження виявилося, що такі дії містили ознаки порушення Закону «Про захист від недобросовісної конкуренції» у вигляді поширення інформації, яка вводить в оману.

Фігурантами розслідування стала низка відомих українських компаній: ТОВ «Пегас Туристик», ТОВ «Тез Тур», ТОВ «Джоін Ап!», ТОВ «Тревел Профешнл Груп», ТОВ «Туристична компанія «Анекс Тур», ТОВ «ТТВК», ТОВ «Компас Україна», ТОВ «Альф туристичний оператор», ТОВ «Корал Тревел» та ТОВ «Музенідіс тревел Україна».

Відповідно до українського законодавства будь-яка інформація, надана туроператором (турагентом), повинна містити достовірні відомості про умови договору на туристичне обслуговування. Більше того, така інформація має бути подана у доступній, наочній формі, бути розбірливою і зрозумілою. На цьому наголошує Закон «Про туризм», чітко регламентуючи перелік даних, які має отримати клієнт, зокрема, включаючи ціну туристичних послуг.

Законодавство також чітко визначає, що єдиним законним платіжним засобом є гривня. Якщо ж вказано грошовий еквівалент у іноземній валюті, то сума оплати має бути визначена відповідно до офіційного курсу цієї валюти на день платежу.

Територіальні відділення АМКУ провели опитування, яке дало більш ніж однозначні результати. Переважна більшість українців сприймають вказані у іноземній валюті ціни як можливість оплатити послуги саме у вказаній валюті, а розбіжність у курсах може ввести їх в оману. Водночас опитані наголосили, що вони орієнтуються при виборі туру саме на ціну, яка вказана компаніями, а операторам слід виставляти вартість саме у гривні, оскільки й оплата відбувається у національній валюті.

Отже, поширення туроператорами на вебсайтах інформації про вартість туру з використанням власного валютного курсу, відмінного від курсу НБУ та міжбанку, за відсутності ціни у гривнях, може вплинути на наміри клієнтів щодо придбання туристичних послуг. Відповідно такі дії операторів могли суттєво вплинути на наміри громадян придбати тур саме в однієї з цих компаній. І це - дуже серйозна перевага на конкурентному ринку туристичних послуг.

На момент ухвалення рішення двоє туроператорів - ТОВ «Корал Тревел» та ТОВ «Музенідіс тревел Україна» - швидко зреагували на проблему та припинили вказувати на своїх сайтах недостовірну інформацію. Тому рекомендації були поділені на дві частини.

Одна з них стосувалася цих двох компаній і полягала у необхідності вжити заходів для усунення наслідків порушень законодавства про захист від недобросовісної конкуренції шляхом забезпечення споживачів повною, точною та достовірною інформацією про вартість туристичного продукту виключно у національній валюті України. А також інформувати клієнтів про свої послуги у спосіб, який не вводитиме в оману.

Іншим компаніям було надано наступні рекомендації:

  • припинити розміщення на вебсайтах, які вони використовують для здійснення власної господарської діяльності, неточної інформації про вартість надання туристичного продукту, за умови використання власного валютного курсу туроператора та/або відсутності зазначення вартості надання таких послуг у грошовій одиниці України - гривнях;

  • інформувати споживачів способом, що не вводитиме в оману.

Усі фігуранти розслідування мають 10 днів, щоб відзвітувати перед Антимонопольним комітетом про результати розгляду рекомендацій з наданням відповідних підтверджуючих документів.

Якщо порушення не буде припинено, Комітет прийматиме рішення про накладення штрафів на порушників.

Контролюйте власну репутацію в медіапросторі. Liga360 відкриває для своїх користувачів новий модуль «Контроль репутації». Щоб спробувати всі можливості екосистеми Liga360 і оцінити переваги на власному досвіді - замовляйте тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини