Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Одноразова допомога 8000 грн: хто зможе отримати

Реклама

4 грудня Верховна Рада підтримала в цілому як закони три президентські законопроекти № 4429№ 4430 і № 4431 про соціальну підтримку громадян і бізнесу на період протиепідемічних заходів. Закони набудуть чинності після офіційного опублікування.

Серед ключових пропозицій для підтримки бізнесу: два види одноразової матеріальної допомоги та компенсація витрат на сплату ЄСВ. Слід зауважити, що таку допомогу зможуть отримати не усі підприємці та працівники, які втратили заробіток. Закон встановлює певні обмеження.

1. Одноразова матеріальна допомога застрахованим особам

Така допомога надаватиметься у розмірі 8000 грн. Отримати її зможуть наймані працівники, які втратили частину зарплати внаслідок посилення карантинних обмежень, та ФОПи, які втратили частину доходу через заборону на повноцінне функціонування.

Основний вид діяльності таких суб'єктів господарювання та ФОП має бути одним з Переліку основних видів економічної діяльності, стосовно яких здійснюються обмежувальні протиепідемічні заходи (Перелік згодом затвердить Кабмін) та заявлений першим у відомостях з ЄДР станом на 31 жовтня 2020 року.

Нагадаємо, що вже анонсовано шість КВЕДів, які буде включено до цього Переліку.

Одноразова матеріальна допомога застрахованим особам не надається:

найманим працівникам:

  • які на дату звернення працюють у суб'єкта господарювання, що не нарахував ЄСВ за третій квартал 2020 року;

  • які працюють у суб'єкта господарювання, основний КВЕД якого на 31 жовтня не відносився до Переліку;

  • які працюють у суб'єкта господарювання за сумісництвом;

  • середня зарплата яких перевищує 30 тис. гривень на місяць. Для обчислення враховуються усі місяці III кварталу 2020 року;

фізичним особам - підприємцям, які є застрахованими особами:

  • які зареєстровані менше трьох місяців;

  • які сплатили у 2020 році ЄСВ за себе менше ніж за три місяці;

  • основний вид економічної діяльності яких на 31 жовтня не відносився до Переліку;

  • які є найманими працівниками та ФОП одночасно;

  • підприємницька діяльність яких припинена.

Спробуйте почати користуватися онлайн-версією Книги обліку з Liga:REPORT для ФОП. Сервіс містить усі необхідні форми звітів з підказками, податковий календар, автоматичні нагадування, перевірку заборгованості перед державою, а також новинку - онлайн-книгу обліку прибутків. Придбати за найнижчою ціною

2. Одноразова матеріальна допомога суб'єктам господарювання

Ця одноразова виплата надаватиметься для виплати працівникам задля збереження робочих місць. Її виплачуваимуть суб'єктам господарювання - юридичним особам, які вимушено скоротили або можуть скоротити тривалість робочого часу працівників, у тому числі через простій, після впровадження обмежувальних протиепідемічних заходів. Розмір допомоги визначається пропорційно робочому часу працівника, який скорочено або заплановано скоротити, у тому числі через простій, та не може перевищувати 8000 гривень на одного працівника.

Одноразова матеріальна допомога не надається:

за найманих працівників:

  • які працюють у роботодавця та за яких роботодавцем сплачено ЄСВ менше ніж усі місяці третього кварталу 2020 року;

  • які працюють у роботодавця за сумісництвом;

суб'єктам господарювання:

  • які зареєстровані менше трьох місяців;

  • які отримують допомогу по частковому безробіттю та/або допомогу по частковому безробіттю на період карантину;

  • діяльність припинена, перебуває у стані припинення або банкрутства.

3. Одноразова компенсація суб'єктам господарювання

Таку виплату зможуть отримати суб'єкти господарювання - юридичні особи, з метою відшкодування витрат на ЄСВ у разі якщо на 31 жовтня 2020 року їх основний вид економічної діяльності відносився до Переліку видів економічної діяльності.

Сума одноразової компенсації розраховується як середнє значення сплачених сум ЄСВ за десять місяців, що передували набранню чинності цим Законом.

Одноразова компенсація ЄСВ не надається, якщо у суб'єкта господарювання на дату набрання чинності цим Законом є заборгованість зі сплати єдиного внеску та якщо його діяльність за даними ЕДР припинена.

Слідкуйте за законодавчими ініціативами та нововведеннями, які можуть вплинути на ваш бізнес за допомогою комплексного рішення LIGA360 для підприємцівLIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ автоматично сповіщатиме про всі актуальні для вас оновлення законодавства, допоможе безпомилково формувати звітність до держорганів, а також контролювати надійність контрагентів і партнерів.

Снігопад знижок на професійні продукти для бізнесу від ЛІГА:ЗАКОН почався. Не пропустите новорічні знижки на кращі професійні рішення для бізнесу. Переходьте за посиланням та обирайте свою персональну пропозицію зі знижкою 30%.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини