Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи законно державні лікарні надають платні послуги

Реклама

Будь-яка з майже 2500 комунальних лікарень, які працюють за договором з Національною службою здоров'я, має надавати пацієнтові безоплатну медичну допомогу в межах Програми медичних гарантій. Але є низка послуг, які не входять у Програму медичних гарантій. Їх державні медичні заклади можуть надавати платно.

Про це повідомляють на Урядовому порталі.

Платно - це означає згідно з переліком і тарифами, визначеними власником лікарні або уповноваженим органом. Оплата здійснюється виключно у вигляді офіційних платежів. Це такі послуги, як наприклад:

- лабораторні, діагностичні та консультативні послуги за зверненням громадян, що надаються без направлення лікаря, зокрема із застосуванням телемедицини;

- корекція зору за допомогою окулярів та контактних лінз;

- протезування, в тому числі зубне, слухове та очне;

- медичні огляди, а саме: 1) для отримання виїзної візи (крім службових відряджень державних службовців та при виїзді на лікування за наявності відповідних медичних документів); 2) профілактичні медогляди при прийнятті на роботу та для отримання посвідчення водія транспортних засобів. Крім випадків, коли медичні огляди проводяться за направленнями органів державної служби зайнятості; 3) медогляди для отримання дозволу на право отримання та носіння зброї громадянами; 4) періодичні профілактичні медичні огляди;

- оздоровчий масаж, гімнастика, бальнеологічні процедури з метою профілактики захворювань та зміцнення здоров'я дорослого населення;

- лікування безпліддя, включаючи хірургічні методи, штучне запліднення та імплантацію ембріона;

-перебування у стаціонарі батьків у зв'язку з доглядом за дітьми віком понад 6 років, якщо це не зумовлено станом хворої дитини.

Весь перелік цих платних послуг, визначений у постанові Кабінету Міністрів № 1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров'я та вищих медичних навчальних закладах».

Але всі послуги, які входять до Програми медичних гарантій, надаються безплатно. Для цього потрібне електронне направлення або від лікаря первинної ланки - педіатра, терапевта чи сімейника, з яким підписана декларація, або від лікуючого лікаря.

Снігопад знижок на професійні продукти для бізнесу від ЛІГА:ЗАКОН розпочався. Не пропустіть новорічні знижки на кращі професійні рішення для бізнесу. Переходьте за посиланням та обирайте свою персональну пропозицію зі знижкою 30%.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини