Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Нацбанку відповіли, якою може бути облікова ставка наступного року

Реклама

У Нацбанку зазначили, що більшість членів Комітету з монетарної політики припускають підвищення облікової ставки в 2021 році.

На їх думку, інфляційна динаміка в умовах пожвавлення економіки загалом відповідатиме базовому макроекономічному сценарію. Відповідно Національному банку доведеться дещо ужорсточити монетарну політику в 2021 році для стримання інфляційного тиску. Прогнози цих членів КМП щодо облікової ставки на кінець 2021 року варіювалися в діапазоні 6,5%-7,5%, але загалом ближче до верхньої межі.

Натомість декілька учасників дискусії вважали, що вихід економіки на траєкторію сталого зростання може виявитися складнішим. Пандемія стримуватиме стійке відновлення ділової активності, допоки не розпочнеться широкомасштабна вакцинація. У таких умовах інфляційний тиск буде слабшим, а Національний банк зможе підтримати економіку нижчою обліковою ставкою. Втім, на їх думку, потенціал такого зниження є досить обмеженим - на рівні 0,5-1 в.п.

Рішення щодо збереження облікової ставки на рівні 6,0% річних було ухвалене Правлінням Національного банку України на засіданні з питань монетарної політики 10 грудня 2020 року.

Найкращий подарунок для бізнесу - зручні рішення для підвищення ефективності роботи. ЛІГА:ЗАКОН продовжує снігопад знижок до 60 % на інформаційно-аналітичні продукти та комплексні рішення для спеціалістів будь-якого профілю. Обирайте рішення від ЛІГА:ЗАКОН та миттєво подавайте звітність до держорганів, контролюйте борги й податки: усі форми звітності; нагадування, авторозрахунки й підказки; моніторинг контрагентів та бізнес-партнерів. До завершення акції залишились лічені дні, встигніть обрати свою пропозицію.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини