Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банкам рекомендовано реструктуризувати кредити позичальників

Реклама

Національний банк ухвалив комплекс антикризових заходів для підтримки банківського сектору та економіки на час запроваджених обмежувальних заходів, у тому числі посиленого карантину (з 8 до 24 січня 2021 року).

Про антикризові заходи

Банкам рекомендовано реструктуризувати кредити позичальників, які зазнали фінансових труднощів від запровадження обмежувальних заходів та не можуть обслуговувати кредити. Банкам дозволено не поширювати окремі ознаки дефолту на кредити, які будуть реструктуризовані:

- до 30 квітня 2021 року (включно) для боржників - фізичних осіб;

- до 31 травня 2021 року (включно) - для боржників - юридичних осіб.

Реструктуризація має, з одного боку, пом'якшити вплив кризи на фінансовий стан позичальників, а з іншого - не створювати ризиків втрати банками капіталу. Реструктуризація не має погіршувати умови для позичальника та призводити до підвищення ефективної процентної ставки. Банки не мають встановлювати комісії за реструктуризацію.

Також читайте: У Нацбанку відповіли, якою може бути облікова ставка наступного року

Реструктуризацію рекомендовано проводити дистанційно.

Для її проведення позичальники - юридичні особи мають надати підтвердження фактів зниження доходів чи зупинення роботи. Банки застосовують до середнього та великого бізнесу індивідуальний підхід під час реструктуризації з урахуванням звітності та перспектив відновлення, до фізичних осіб - оцінку на портфельній основі (окрім іпотечного та автокредитування).

Також банкам дозволено:

- не погіршувати клас позичальника з урахуванням інформації з Кредитного реєстру - до 29 квітня 2021 року;

- не проводити переоцінку та перевірку стану заставного майна - до 30 березня 2021 року;

- не враховувати під час оцінки боржників-бюджетних установ виконання показників бюджету за 2020 та 2021 роки - до 4 січня 2023 року.

Найкращий подарунок для бізнесу - зручні рішення для підвищення ефективності роботи. ЛІГА:ЗАКОН продовжує снігопад знижок до 60 % на інформаційно-аналітичні продукти та комплексні рішення для спеціалістів будь-якого профілю. Обирайте рішення від ЛІГА:ЗАКОН та миттєво подавайте звітність до держорганів, контролюйте борги й податки: усі форми звітності; нагадування, авторозрахунки й підказки; моніторинг контрагентів та бізнес-партнерів. До завершення акції залишились лічені дні, встигніть обрати свою пропозицію.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини