Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У господарському процесі адвокатові досить надати тільки ордер: позиція ВС

Реклама

Ордер, який видано відповідно до Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", є самостійним документом, що підтверджує повноваження адвоката. Надання договору про правничу допомогу, його копії або витягу разом із ордером чинна редакція Господарського процесуального кодексу не вимагає .

Відповідне положення міститься у постанові КГС ВС від 16 грудня 2020 року у справі № 904/151/20.

Новорічний подарунок для адвокатів від ЛІГА:ЗАКОН! Система аналізу судових рішень Verdictum Господарський зі знижкою 60 % всього за 192 грн/міс. Готуйтеся до судових засідань з Verdictum. Встигніть скористатись акційною пропозицією за посиланням.

Обставини справи

Залишаючи позов ТОВ без розгляду, суд першої інстанції виходив з того, що повноваження адвоката, який підписав зустрічну позовну заяву, підтверджуються договором про надання професійної правничої допомоги та ордером, виданим на підставі зазначеного договору. В свою чергу, договір про надання професійної правничої допомоги зі сторони ТОВ було підписано директором підприємства.

Проте, згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на дату укладення договорупро надання професійної правничої допомоги керівником (директором) ТОВ значилася інша особа.

Суд апеляційної інстанції погодився з висновком місцевого господарського суду, що договір із адвокатом, який надає останньому необхідний обсяг процесуальної дієздатності, з боку ТОВ підписана особою, яка не мала повноважень на укладання такої угоди.

Позиція ВС

Частиною 1 статті 26 Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" передбачено, що адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути:

1) договір про надання правової допомоги;

2) довіреність;

3) ордер;

4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Водночас, в господарському процесі повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" (частина 4 статті 60 Господарського процесуального кодексу).

Отже, відповідно до вимог процесуального законодавства в господарському суді повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером. Договір про надання правової допомоги, на підтвердження повноважень представника, в господарських судах не вимагається.

З матеріалів справи вбачається, що позовна заява ТОВ підписана його представником - адвокатом, що підтверджується доданим до матеріалів справи ордером на надання правової допомоги, який виданий на підставі договору про надання правової допомоги.

Відповідно до частини 2 статті 26 Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" ордер - письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об'єднанням та повинен містити підпис адвоката.

Отже ордер, який видано відповідно до Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", є самостійним документом, що підтверджує повноваження адвоката. Надання договору про правничу допомогу, його копії або витягу разом із ордером чинна редакція Господарського процесуального кодексу не вимагає (аналогічна правова позиція викладена в постанові Великої Палати Верховного Суду від 5 грудня 2018 у справі № П/9901/736/18.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини